Schar, gebakken

Verse Schar uit de Noordzee

Het woord ‘schar’ staat voor een geul in het bereik van eb en vloed. Daar ontleent de platvis de Schar zijn naam aan. Het is een zoutwatervis die leeft op een zanderige bodem net als schol en tong. De vis voedt zich met schelpdieren en wormen. Dat betekent dat de schar concurrent is van de schol want die voedt zich met dezelfde prooien.
Tongschar is een heel ander visje. De naam is verwarrend, want het is wel een platvis maar het is geen tong en ook geen schar. Het is een scholachtige die op stenige gebieden leeft. Dus komt die in Nederland echt niet voor, maar wordt soms wel aangeboden.
Wat schar betreft, die zie je ook niet altijd op de markt, hoewel het een heel smakelijk visje is. Het is een magere vis waarvan de smaak overeenkomt met tong. Het is dus een goede vervanging voor intussen zeer schaarse en dure zeetong. Een schar kan je goed bakken of stoven.

Ingrediënten voor 2 personen: 2 scharretjes, ruim olie of boter in de koekenpan, peper zout, citroen, eventueel krieltjes als garnituur

Koken en schoonmaken
Bij het kopen van de schar moet je er op letten dat de oogjes helder zijn en niet ingezakt en er op de huid bedekt is met een  vochtige slijmlaag. Dan is de schar vers.
Om de scharren schoon te maken  schrap je eerst de schubben weg. Gebruik een bot mes en schrap van af de staart naar de kop. Snijd met een halvemaanvormige snede de kop van de schar en verwijder ingewanden, en eventuele hom of kuit. Alles wat roze of donkerrood is moet eruit. Dit gaat het best onder de kraan. Knip de zijvinnen en de staartvin er af met een keukenschaar. Spoel de scharren af, dep droog en wrijf in met zout, peper.

Bereidingswijze
Allereerst de vraag of je de vis eerst op de wat dunnere lichte huid bakt of eerst de  op de wat dikkere donkere huid. Er is in principe geen verschil maar ik bak eerst de dikkere donkere kant met de wat dikkere huid. Neem voor het in zijn geheel bakken kleine exemplaren (ze zijn meestal niet zo groot). Doe niet te veel visjes tegelijk in de pan, dat leidt tot een soort ‘stoofpotje’
Doe een flinke laag olie of olie of een mengsel daarvan in een koekenpan en laat die goed heet worden. Bij platvis is een pan met een anti aanbak-laag best handig. Leg een of twee scharretjes in de pan. Laat de vis twee tot drie minuten bakken tot de onderkant lichtbruin is .Wacht ongeveer 10 sec tot het vel loslaat van de bodem Hij moet zolang bakken tot het vel uit zich zelf niet meer plakt. Ga niet voortijdig met de vis schuiven, dan plakt het vel nog aan de pan en laat het los van de vis. Draai dan de vis om, en bak nog 1 minuut  op hoog vuur. Laat  ze daarna even doorgaren op laag vuur, afhankelijk van de dikte van de scharren.

Serveren
Leg daarna op een voorverwarmd bord. Voeg wat peper zout en citroensap toe Serveer met gekookte of gebakken krieltjes, en voeg eventueel wat gesmolten boter toe . Een andere dankbare smaakmaker is fijngehakte platte peterselie.