Bieslook

Bieslook is een veelgebruikt kruid dat lijkt op een grote graspol. Maar het is een lookachtige met ronde bladeren. Het bieslookkruid heeft insect afstotende eigenschappen die in tuinen kunnen worden gebruikt om schadelijke organismen te bestrijden. Maar bieslook word vooral geteeld voor hun bloemstelen, die worden gebruikt in de keuken. Het heeft een wat mildere smaak dan die van andere ui-achtigen. Bieslook kan vers in de meeste markten het hele jaar door te vinden, waardoor ze direct beschikbaar. Het kan worden ingevroren zonder veel smaakverlies. Het is goed om regelmatig de bladstengeltjes en bladen af te knippen, de plant groeit steeds weer aan . Ik heb meestal een potje met een bieslookplantje staan waar ik naar behoeven blaadjes afknip voor gebruik in de keuken.

 

Van de bieslook gebruikt men in gerechten vooral de jonge bladen en dunne stengels. Oe bloemen gerechten kunnen worden gegeten en zijn geschikt als garnering. Bieslook heeft een breed scala aan culinaire toepassingen, en wordt gebruikt is een groot aantal traditionele regionale gerechten in Noord West Europa, van Zweden tot Zuid Frankrijk en Italië. De lange bladeren en de ongeopende, onrijpe bloemknoppen worden gebruikt als ingrediënt voor vis, aardappelen, soepen verse kaas en andere gerechten. Bieslook is een van de “fijne kruiden” van de Franse keuken, die ook dragon, kervel of peterselie.