Venkeltaart

Ik kon er vandaag op de markt niet omheen: venkel. Een witte bol-achtige groente met groene uitlopertjes op de afgeknipte steel die een anijsachtige smaak heeft.
Venkel wordt traditioneel in Italië en andere de landen rond de Middellandse Zee geteeld. Daar komt de productie in de herfst goed op gang en gaat door tot ver in het voorjaar. In de zomer zijn de temperaturen in Zuid-Europa te hoog voor de venkel. Dat er in midden juni op de markt van Vence nog mooie venkeltjes lagen wijt ik aan het subklimaat van de Alpes Maritimes boven Nice, dat wat koeler is.
Groentetaarten zijn in de streek heel gebruikelijk.  Ik besloot daarom een tarte tatin met venkel en Parmezaanse kaas te maken Een hartige Tatin-taart. dus.

ingrediënten voor 6 personen:

  • 1 rol bladerdeeg
  • 50 g boter
  • 2 takjes tijm
  • 30 g Parmezaanse peper
  • 3 venkels
  • 1 tl. rietsuiker
  • 1snufje  zout
  • 2 à 4 venkelzaadjes
  • Espelette peper

Voorbereidingstijd: 30 min., bereidingstijd: 50 min..

Voorbereiden
Was en snijd de venkel in plakken van ¾ cm in de lente, bewaar de bovenste groene spruiten kant voor de afwerking. Smelt de boter in een pan, voeg de venkel toe en bak op middelhoog vuur, 5 minuten aan elke kant (afhankelijk van de grootte van de pan, indien nodig 2 keer doorgaan). Voeg suiker, tijm, venkelzaadjes, een paar snufjes peper, zout en peper toe en wat piment d’espelette toe. Blijf 10 minuten garen op middelhoog vuur, daarna 2 minuten op hoog vuur om te karameliseren.

Bakken van de Tatin
Zet de oven aan op 210 ° C (stand 7). Boter een taartvorm in  en leg de venkel mooi vlak in de bodem. Bestrooi met Parmezaanse kaas. Voeg het bladerdeeg toe en plaats de randen die uitsteken langs de zijkanten van de vorm. Bak en kook 20 tot 25 minuten, controleer de kleur goed.

Serveren
Laat bij het serveren een paar minuten afkoelen bij de uitgang van de oven.  Plaats een grote schaal op de taart, draai de taart in een keer om hem om en til de bak kakvorm van de taart. Versier venkeltoppen eet warm op.