Aspergesoep vol en kruidig

Aspergesoep

Asperge koken levert niet alleen een mooi groentegerecht op maar ook aspergeschillen, de afgesneden kontjes van de asperges en het kookvocht  Doe die samen in een pan en je hebt een  prima basis voor een aspergesoep. Je kan er  een bouillon van maken of een mooie volle romige soep. Zo doe je dat:

Ingrediënten voor 4 personen

  • De schillen van 1 kg asperges
  • De afgesneden ondereinden (kontjes)
  • Gekookte asperges die zijn overgebleven
  • scheut olie
  • 1 tl. Venkelzaad
  • 2 kleine uien,
  • 1 à 2 teentjes knoflook
  • 1 aardappel,
  • 1/2 courgette
  • 2 el. Vermout
  • handje noten
  • 1 el crème fraîche
  • peterselie, fijngehakt

Kook of stoom de asperges en bewaar de schillen en de kontjes. Kook de schillen en de kontjes op, en breng op smaak met een sterke groentebouillon of met gedroogde bouillon uit een potje. Je kan de bouillon invriezen en op een later moment weer ontdooien. Voeg water tot ruim een halve liter. Schil de halve courgette. en snij in stukjes.

Bereiding

Zeef de aspergebouillon en gooi de kontjes terug in de bouillon en breng die aan de kook. Voeg ook de aardappel en de courgette toe, Kook ook eventueel overgebleven (geschilde) asperges in zijn geheel mee.

Fruit de uitjes middelhoog vuur in een ruime pan, bestrooi matig met zout en laat garen tot ze echt zacht zijn. Voeg halverwege de gekneusde venkelzaadjes toe. Laat de knoflook garen samen met de uitjes. Blus af met witte wijn of droge vermout.
Vis twee hele asperges uit de bouillon en leg apart, Voeg de bouillon toe en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde consommé. Snijd de achtergehouden asperges in stukken en voeg toe aan de soep. Breng zo nodig op smaak met peper en zout. Laat even doorkoken, maar niet te lang,

Rooster intussen de noten walnoten, gepelde pistache  noten bijvoorbeeld in een droge koekenpan. Roer  een eetlepel crème fraîche door de consommé en bestrooi met de geroosterde moten en fijngehakte peterselie.