Lunch gerechten

De middagmaaltijd.
De middagmaaltijd of lunch is een apart verhaal, met een eigen wetmatigheid en eigen conventies. Het is de maaltijd die gegeten wordt rond het midden van de dag, meestal tussen 11 en 14 uur. Traditioneel is het middageten een voedzame maaltijd, we deden immers vooral lichamelijk zwaar werk. Door de industriële revolutie werden de stadsmensen min of meer gedwongen een steeds soberder (lees korter) middagmaaltijd te gebruiken. Het woord lunch heeft de betekenis van een licht middagmaal gekregen. Dat maal kan warm of koud zijn.
De Nederlandse lunch is een voorbeeld van een kleine hap eten die je neemt omdat dat halverwege de dag de trek weg neemt: heel vaak een broodje,  maar in zijn ultieme vorm niet meer dan een reep met noten of een zak frites.
Wordt er dan niet meer uitgebreid gegeten tussen de middag? Ja natuurlijk wel. In veel plattelandsstreken wordt nog steeds een warm gerecht bereid als middagmaal. En zakenlunches zijn een bij zakenlieden geliefde manier contacten te onderhouden en de eigen status te bevestigen. Zelf nodig ik oudere vrienden tegenwoordig graag uit voor een lichte warme middagmaaltijd met meerdere gangen. Het tijdstip wordt door hen zeer op prijs gesteld.

De lunch
Ik gebruik het woord lunch om een simpel middagmaal aan te duiden met een enkel gerecht. Na vele jaren met kantine lunch kreeg ik de vrijheid om veel vaker tussen de middag thuis te eten. En dat gaf de mogelijkheid om ook eens af te wijken van de boterham met kaas of een tosti. Dat vraagt wat meer inspanning maar het is de moeite waard. Vooral in het weekeinde is die afwisseling inspirerend. Dit hoofdstuk geeft een aantal van mijn favoriete lunch gerechten.

Recepten
Een van de gerechten die ik al ken van heel lang geleden is de canapé met champignons. Of wat dacht je van een kop bouillon met vers brood en boter. Een andere topper is een klein bordje spaghetti met een simpele rode pesto.