Inktvisringen gefrituurd

Een simpel bord met wat inktvisringen, geserveerd met een salade van bladsla wat uienringen en wat bonen. Voor het eerst gegeten tijdens een drie maanden verblijf in Rome. Het werd een van mijn favoriete lunchgerechten. Later ben ik inktvisringen ook tegengekomen als voorgerecht in een Italiaans restaurant in Nederland, met culinaire roots in Sardinië, maar dan zonder bonen in de salade.

Ingrediënten voor de inktvisringen voor 2 personen: 1,5 el olie, 400 gr inktvisringen, 1 ei (groot), 125 gr bloem, 125 ml bier, 1 mespunt zout.
ingrediënten voor de salade: bladsla gewassen voor 2 personen, 1 handje rucola, 1 ui in ringen, 1 tl kappertjes, gekookte bonen (optioneel), citroensap, olijfolie. 

Voorbereiding
Was de bladsla sla en scheur de blaadjes. Snijd de ui in halve ringen. Meng de sla, de rucola de ui en de kappertjes in een slakom. Zet deze koel weg.
Dep de inktvisringen droog. Scheid de eieren in dooiers en witten. klop de eiwitten stijf en zet apart. Roer de bloem, het bier, de eierdooiers, de olie en het zout door elkaar tot een glad beslag.

Bereidingswijze
Verhit de frituurolie tot 180° C. Roer het beslag nogmaals goed door en spatel er de stijfgeklopte eiwitten door. Haal de inktvisringen door het beslag. Direct met niet teveel tegelijk in de warme olie dompelen . Na 3 minuten zijn de inktvisringen gaar en goudbruin. Bak de inktvisringen niet te lang, dan worden ze taai. Laat ze op keukenpapier uitlekken.

Serveren
Voeg eventueel de bonen toe aan de salade en besprenkel licht met olijfolie. Serveer de inktvisringen met deze eenvoudige sla, vergezeld van olie en een goede azijn of citroensap. Zout die inktvisringen licht en besprenkel met citroen met citroensap en zout
Duur voorbereiding: 20 minuten. Duur bereiding: 6 minuten