Tomatentaart

Een van mijn favoriete zomerse ovengerechten is een simpele hartige tomatentaart. Het doet er niet toe wat voor bodem je gebruikt: quiche bodem, op een pizza bodem of op bladerdeeg. Sinds ik een verse rol bladerdeeg zonder lactose heb ontdekt in mijn supermarkt maak ik daar gretig gebruik van.

Ingrediënten voor 2 personen:

 

½  rol bladerdeeg,
3-4 middelgrote tomaten,
1 el mosterd,
het geel van een ei,
50 gr. Gruyère  of Comté ,
wat  Provençaalse kruiden (gedroogd of vers
2 el olijfolie.

 

 

Voorbereiding
Rasp de kaas en zet apart.

Snijd de ongepelde tomaten in schijven van een dikke centimeter, maar gooi het bovenste en onderste laagje weg. Leg de tomaten op een bakplaat in de oven en droog ze gedurende 1,5 uur in de oven op 120 OC. Dat versterkt de smaak van de tomaten.

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 OC. Rol het deeg uit, halveer het en leg het in een passende vorm. De andere helft kan je invriezen.  Kluts de mosterd door het eigeel en strijk een dun laagje over de deegbodem. Bestrooi de bodem  losjes met een flinke laag Franse kaas.  Bak het deeg gedurende ongeveer 12 minuten op 200 O C. De kaas moet net zo ver gesmolten zijn dat deze met de mosterd een ondoorlatend laagje vormt dat ondoorlatend is.
Leg daarna de gedroogde tomatenschijven op het deeg en zorg ervoor dat ze zoveel mogelijk tegen elkaar aanpassen. Bestrooi met peper, zout en Provençaalse kruiden. Bedruppel naar smaak met olijfolie. Schuif de taart op de onderste richel in de oven op stand onder- en bovenwarmte en laat 10 minuten of meer indien nodig, gaar en krokant bakken.

Variaties
Als je een pizzabodem of een quiche-bodem gebruikt is het recept vrijwel gelijk.