Andere schotels

Naast de typische stoofgerechten zijn er ook een groot aantal schotels waarbij de ingrediënten worden gebakken of gekookt, of een combinatie daarvan. Vaak krijgen die gerechten de naam van een van een van de ingrediënten, maar niet altijd.

 Stamppotten
Stamppotten zijn gerechten op basis van aardappel, pastinaak en selderijknol waaraan andere groenten zijn toegevoegd. De knollen worden gekookt en de overige ingrediënten worden meegekookt , of rauw dan wel geblancheerd toegevoegd. Vlees wordt meestal apart bereid en op het einde van het kookproces toegevoegd, maar dat hangt van de ingrediënten af.
Bekende traditionele stamppotten zijn hutspot, boerenkool en andijvie-stamppot. Maar de variaties zijn legio. De meeste stamppotten blijven een paar dagen goed in de koelkast en kan je goed invriezen en ontdooien.

 Rijstschotels
Schotels met rijst als belangrijkste ingrediënt zijn afkomstig uit gebieden waar rijst tot het basisvoedsel behoort. Dat geldt voor een groot deel van de wereld. Het aantal variaties in smaak en bereiding is dan ook enorm. Ik beperk me tot het vermelden van een paar bereidingswijzen aan de hand van  gerechten die in ons taalgebied populair zijn.

Risotto: De kern van de bereiding ligt in het aanbakken van de rijstkorrels in een heel klein beetje boter of olie, en het daarna toevoegen van een bouillon en andere ingrediënten. Risotto wordt gemaakt van rijst met een korte korrel uit de Italiaanse Po vlakte.
Paella. Een rijstschotel waarvan de rijst wordt gekookt in de bouillon die wordt getrokken met de groente en vlees die naderhand door de paella gaan. Bijzonder is dat in Paella zowel vlees gevogelte als vis en gefruit tegelijk kan worden gebruikt. De rijst is van hetzelfde type als die voor Risotto.
Nasi goreng: een rijstgerecht uit het voormalig Nederlands Indië dat midden vorige eeuw populair is geworden als de goedkope afhaalmaaltijd bij Chinese restaurants. Het laat zich raden dat Nasi Goreng uit Nederland intussen toch anders smaakt dan een vergelijkbaar gerecht in Jakarta. De basis is de rijst die is overgebleven bij een meer uitgebreide maaltijd. Die wordt opgebakken tezamen met de overgebleven groenten en vlees en op smaak gebracht met zoete ketjap en sambal.  Voor mensen met een achtergrond in Nederlands Indië is het ook een geliefd ontbijt.

Rijstgerechten kan je een paar dagen in de koelkast bewaren. Maar je loopt het risico dat de rijst extra vocht op neemt en slap wordt. Invriezen kan wel goed, als je het gerecht snel ontdooit, bijvoorbeeld met een magnetron. Als je de rijst vacumeert en invriest werkt ontdooien in lauw water heel goed.

Bonenschotels
Een andere variant zijn schotels met bonen als voornaamste ingrediënt. Ik herinner me nog de borden raasdonders (kapucijners) met spekkaantjes die mijn moeder bereidde, geserveerd met piccalilly en sla. Maar dat is maar één variatie. Ik noem twee andere gerechten:
Chili con carne: een gerecht waarbij de bonen eerst gekookt moeten worden en waaraan paprika tomaten ui en stukken  vlees worden toegevoegd. Als je vindt dat de bereidingswijze op een stoofpotje lijkt heb je in ieder geval ten dele gelijk.
Bruine bonen met rijst (of BBR): een Surinaams gerecht met bonen met  tomaten, vlees en pepertjes, meestal met rijst er bij of apart geserveerd. Dat laatste heeft het voordeel dat de BBR kan worden ingevroren en worden opgewarmd zonder dat de rijst plakkerig kan worden.

Eier schotels
De meeste eiergerechten zijn geen hoofdgerecht. Maar een aantal eiergerechten wordt in één pan bereid en kunnen heel goed als hoofdmaaltijd dienen. Je kunt er nog over twisten of een twee gebakken eieren met ham en kaas broodbeleg vormen of een hoofdgerecht zijn. Maar dat geld niet meer voor een forse omelet, al dan niet gevuld met spek, champignons of groenten. En er zijn nogal wat varianten op basis van geklutste eieren. Ik noem er drie:

De omelet met champignons: een traditioneel gerecht op basis van eieren, een scheutje room en gebakken champignons. Daar kan je prima ook wat gebakken ui en spekjes aan toevoegen. In mijn arme studententijd was het een praktische oplossing voor de kliekjes van gisteren.
De frittataeen Italiaanse variant op de omelet. Je kunt er diverse soorten groenten maar ook een restje spaghetti of lasagne of aan toevoegen. Verse groenten hebben ongeveer 10 minuten tijd hebben om te garen. Als dit niet lang genoeg is moet je de ingrediënten blancheren of voorkoken.
De tortilla; een Spaans variant van een omelet meestal met aardappelen en ui als toegevoegde ingrediënten.