Omrekentabellen maten en gewichten

Leuk die oude Engelse kookboeken, maar hoeveel is een cup? Of hoeveel is een cuillère de café, zoals vaak gebruikt in een Franse kookboeken?
In Europa gebruiken we liters en milliliters om hoeveelheden vloeistof aan te duiden, en kilogrammen en grammen om hoeveelheden vaste stof aan te geven. Kortom we gebruiken het metriek stelsel voor onze maten en gewichten.
In oudere Britse kookboeken wordt het Imperial system gebruikt, met gallons, pints cups en quarters. Inmiddels is Groot Brittannië overgestapt op het metrieke stelsel. Maar Amerikaanse kookboeken gebruiken eigen maten en gewichten. Een US Gallon is 5/6 van een Britse gallon.

Nederland & België
In Nederland en België zijn de gangbare maten als volgt:

maten-nl

Groot Brittannië
Groot Brittannië heeft tot aan 1975 vastgehouden aan het eigen middeleeuwse stelsel van maten en gewichten: het Britse Imperial system. Sinds 1975 wordt ook in Groot Brittannië het metrieke stelsel gebruikt.

maten-gb

 De Verenigde Staten.
In de VS wordt een eigen versie gehanteerd van het Imperial system. Onderstaand een tabel met vloeistof maten:maten-vs

De Amerikaanse volumematen zijn niet gelijk aan een Britse. Lastiger is dat Amerikanen vaste stoffen ook in volumematen meten (cups), terwijl wij dat in gewicht doen. Omdat het soortelijk gewicht van ingrediënten als bloem en suiker verschillend is verschilt ook het gewicht van de volume maat: een cup (VS) kristalsuiker is 225 gram, een cup (VS) poedersuiker is 170 gram en een cup (VS) bloem is 90 gram.
Zie ook ” Meten in de keuken”.