Bosbessenjam

Bosbessenjam (blauwe bes)
Er bestaat een groot aantal soorten bessen. De blauwe bosbes wordt de laatste jaren in de supermarkt aangeboden, maar ik heb vele jaren met een plastic doosje door het bos gewandeld om die lekkernij in het wild te plukken.

Ingrediënten: 600 gr blauwe bosbes, 250 gr geleisuiker extra, sap van een ½ citroen.

Voorbereiding:
Als je de bessen zelf hebt geplukt zitten we meestal nog wat blaadjes en takjes tussen. Het vruchtje heeft een tamelijk stevige schil. Je kan de bosbes gerust even in een pan met koud water dompelen, dan komt het merendeel van de ongerechtigheden wel boven drijven. Laat de bosbessen goed uitlekken.
Weeg de bosbessen af en zet ze even opzij. Weeg de geleisuiker af volgens de verhouding zoals die op de verpakking is aangegeven. Een gemiddelde is 250 gram speciale geleisuiker voor 600 gram fruit. Als je geleisuiker extra gebruikt heb je wat minder suiker nodig.

Bereiding
Meng de suiker met de bosbessen en het sap van een halve citroen. Breng het geheel onder goed roeren aan de kook in een ruime pan. Laat helemaal afkoelen. Dat is goed voor de smaak, maar je weet dan ook meteen de dikte van de jam.
Als de jam te dun is kan de jam alleen even laten inkoken en eventueel wat meer geleisuiker toevoegen. Je kan de jam daarna gerust een paar uur laten staan.

Als je de jampotten gaat vullen warm je de jam even op tot deze kookt . Dompel de schone jampotten onder in vrijwel kokend water, en vul deze met de jam. Draai de deksel er goed op en zet het potje ondersteboven weg op een oude theedoek. Draai de potten na 5 minuten om laat ze verder afkoelen. Maak de buitenkant van de potten goed schoon voordat je er etiketten op plakt.