Runderbiefstuk op de barbecue

dsc01357Een mooie Hollandse biefstuk blijft een prachtig stuk vlees dat heel goed op de barbecue kan worden bereid. Koop  wel een biefstuk dat zo van een groter stuk is afgesneden en niet door de molen is gehaald of is platgeslagen. Een Nederlandse biefstuk vind je nog niet zo snel bij een Franse slager. Immers de manier waarop de dieren worden uitgebeend is anders dan in Nederland. Maar voor een mooi stuk vlees op de barbecue heeft de Franse slager wel een suggestie: een stevige entrecote van en paar centimeter dik of een stuk faux filet.

Ingredienten voor 2 personen: 3oo gr faux filet, 1 el olie, peper, zout, kruidenmengsel (optioneel)

Voorbereiding
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Penseel wat olie op de faux filet,  of beter nog, gebruik een olie-verstuiver.

Bereiding
Als je houdt van de typische smaak van licht verbrand vlees kan je overwegen om het stuk vlees al op het rooster te leggen en beide kanten dicht te schroeien als de houtskool nog heel intens brand. Zodra beide kanten mooi bruin zijn (en niet later) haal je het vlees van het vuur en wikkel je het in aluminiumfolie. Dit is ook het moment om de biefstuk te peperen. In plaats van peper kan je het vlees ook insmeren met een kruidenmengsel. Maar die dat met mate, om te voorkomen dat de kruidensmaak overheerst.
Als de houtskool alleen nog gloeit kan je het vlees (weer) op de barbecue leggen en heel langzaam laten garen tot de gewenste cuisson: bleu, het binnenste is nog rood maar is wel warm (ca. 50C), saignant, alleen de kern is nog rood (ca. 55C), à point, het binnenste is licht rose of bien cuit, het binnenste is geheel gegaard en heel zacht licht rose. De Engelse terminologie is rare, medium of well done. Deze benamingen worden in de populaire restaurants in Nederland veel gebruikt.