Garnalen recepten

Gefrituurde garnalen
Als je ongepelde garnalen tegen komt is het de moeite waard om deze in zijn geheel te frituren. Je hoeft de garnalen dan niet te pellen en de schaal en de poten worden lekker krokant. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de variant waarbij de kop van de kop garnaal van het lijf wordt los wordt getrokken, samen met de organen
Ingredienten voor twee personen:200 gram ongepelde garnalen, peper zout gehakte platte peterselie en een pannetje of een wok met frituurvet.
Bereiding
Je kunt de kop van het garnalenlijf lostrekken samen met de zichtbare organen, maar dat hoeft niet. Spoel de garnalen af met koud water. Verhit de olie in een wok of een pannetje. Frituur de garnalen twee minuten, laat ze uitdruipen op een bord met keukenpapier. Zout, peper en fijngehakte peterselie naar smaak toevoegen. Opdienen met een schijfjes citroen. Je kan er frites met mayonaise bij serveren, of opdienen op een bedje van sla.

Grijze garnalen met mayonaise
Grijze garnalen vormen en exquis voorgerecht, hoe je ze ook op dient. Gewoon een portie grijze Noordzeegarnalen garnalen op een bord met wat blaadjes sla, en een schijfje citroen, met peper en zout op tafel is altijd weer een simpel genoegen. Grijze garnalen hebben een geheel eigen smaak. Daar past een hand geslagen mayonaise bij die de subtiele smaak van de garnalen niet wegdrukt.
Ingrediënten voor een voorgerecht voor vier personen: 160 tot 200 gram gepelde Noordzee garnalen, 4 schijfjes citroen. zijn bladsla in allerlei soorten, kleine stukjes geroosterde paprika, mayonaise, paprika poeder, tabasco of piment d’espalette en andere kruiden naar smaak, en whisky.
Bereiden
Maak vooraf de mayonaise op basis van mosterd, een zachte azijn en olie en breng deze op smaak met een beetje zout en peper indien nodig. Laat de garnalen even op temperatuur komen. Meng wat mayonaise door de garnalen, maar niet te overdadig. Server het voorgerecht op een schotel of in en kommetje met wat blaadjes sla, de garnalen in de mayonaise en een schijf citroen als garnering.

Garnalen in een cocktailsaus (garnalencocktail).
Een cocktailsaus is de klassieke begeleider van garnalen of krab in een culinaire cocktail met garnalen of krabvlees.En dan komen wat grotere garnalen prima tot hun recht. Voor een garnalen cocktail gebruik ik ruwweg 25 gram grotere garnalen.
Ingrediënten: 100 ml neutrale mayonaise, 50 ml slagroom (ongezoet),10 ml ketchup, 1 theelepel paprikapoeder, 1/ theelepel gembersiroop, 1 theelepel sherry, ½ theelepel cognac of whisky, een paar druppelsworcestersaus,wat citroensap, peper en zout.
Bereiding
Maak eerst de cocktailsaus. Gebruik een zachte mayonaise als basis. Sla de slagroom lobbig en los het paprikapoeder op in de sherry om korrelvorming te voorkomen. Meng de slagroom en de mayonaise voorzichtig dooreen en voeg al roerend de overige ingrediënten toe. Laat de smaak even intrekken. Om de naam eer aan te doen serveer je de garnalen cocktail in wijde glazen, waarin je eerste een wat blaadjes sla op de bodem legt met daarop wat garnalen en de cocktailsaus er omheen. Serveer met een prikker of een fruitvorkje.
Variaties
Een cocktailsaus hoort licht roze van kleur te zijn, naar drank te ruiken. De whisky-cocktailsaus is een variatie op de klassieke cocktailsaus. De cognac wordt dan vervangen door whisky.
Als alternatief voor de sterke drank en de dominante ketchup prefereer ik een saus met een heel licht pimentje met de nadruk op ‘licht’. Ik gebruik en theelepel paprika poeder en een halve theelepel piment d’espalette, of een paar druppels tabasco.
Je kunt natuurlijk variëren met de smaak van je saus, van mild naar pittigen de hoeveelheid scherpe kruiderij vergroten.