Zoete bereidingen

De meeste mensen houden van zoet. Een zoet gerecht aan het einde van de maaltijd geeft een voldaan gevoel. En een taartje bij een kopje koffie is een feestje. Nu kan je nagerechten, gebak en koekjes in alle soorten en smaken kopen. Maar zoete gerechten zijn vet en machtig en bevatten vaak zuivelproducten. Bovendien bevatten industrieel gebakken producten veel meer zout en suiker dan nodig is.

Veel van deze producten zijn niet aan mij besteed. Wel bak zelf ik met plezier een aantal zoete gerechten. Voordeel is dat ik dan zelf bepaal hoeveel van een ingrediënt erin gaat.
Tegelijkertijd, bakken doe je niet uit de losse hand. Meer dan voor andere gerechten geldt dat de je de receptuur van taart en ander gebak zo goed mogelijk moet volgen, om mislukkingen te voorkomen. Aanpassen van een recept vereist ervaring en inzicht in het bakproces.
Bakken moet je leren. Een goede vriendin vertelde eens dat zij acht weekeinden achtereen dezelfde taartbodem maakte voordat zij een perfecte taartbodem afleverde.

Hier volgen wat recepten met geen of weinig lactose voor onder meer amaretti (amandelspijs koekjes) notencake,  en Ananas met kaneel en kardemom.