Venkel met doperwten en peterselie

In de overvloed aan zomergroenten is het soms lastig kiezen. Een van mijn favoriete opties is een ovenschotel met venkel, verse doperwten en peterselie. Groen, niet te bewerkelijk en heel lekker.

Ingrediënten voor 2 personen:

2 kleinere venkelknollen,

  • 200 gram doperwten (gedopt)
  • ½ bos peterselie,
  • peper
  • zout,
  • olijfolie,
  • citroensap
  • 2 00 gram krieltjes om er bij te serveren.

 

Voorbereiden
Haal de doperwten uit de peul en zet apart. Snijd de dikkere delen van de steel van de peterselie af en bewaar om in een bouillon te gebruiken. Snijd de peterselie in grove stukken  Ca 2 cm).
Snijd de onder en bovenkant van de venkelknollen af.. haal de buitenste laag van de knol weg als deze bruine plekjes heeft. Bewaar het groen aan de stengel. Snijd de venkel in vieren en snijd de kwarten vervolgens in twee of drie parten.

Bereiden
Bestrooi de venkel met peper en zout, leg de venkelparten in de braadslee en besprenkel met olijfolie. Gaar de venkel op 1800tot ze goudbruin is en wat meegeeft als je er met een vork in prikt. Dat duurt 20 tot 30 minuten.
Zet een pan met water op het en blancheer de doperwten gedurende ca 2 minuten. Voeg de doperwten en de peterselie toe aan de bijna gare venkel , Roer goed om zodat de peterselie bedekt is met een dun laagje olie en laat 10 minuten garen op 1500C, tot de peterselie is geslonken. Breng op smaak met peper en zou en citroensap

Serveren
Serveer op een voorverwarmd bord samen met krieltjes met wat kruiden als rozemarijn of korianderzaad.

Variaties
Buiten het seizoen kan evenzogoed diepgevroren doperwten gebruiken. En Doperwten zijn goed te vervangen door dubbel gedopte tuinbonen. In plaats van peterselie kan je ook andere bladgroenten gebruiken als spinazie of snijbiet. De krieltjes kan je ook  garen in de oven op 200 0C.  Dan is het handig als je een warmhoudlade hebt om de stoof op temperatuur te houden. Houd er dan wat kortere oventijd aan voor de ovenschotel om rekening te houden met nagaren.Venkel uit de oven