Notencake

Cake, zo’n huiselijk bakproduct. Maar als je een tweepersoons huishouden bedient , is een standaard maat cake snel te veel om op te eten. Maak dan twee kleine cakes en vries er een in (al dan niet voorgesneden in plakjes).  Je kan ook eens een cake bakken met noten. Ik ga uit van walnoten. Het is niet moeilijker dan het bakken van klassieke botercake en heeft een verrassende bite. Ik maak deze cake met geklaarde boter, dan vermijd ik lactose, maar dat hoeft niet. En de cake bleef lekker lang smakelijk. Dat vond ik wel een bijkomend voordeel.

Ingrediënten voor een cakevorm van 10*25 cm: 150 g walnoten, 2 × 60 g suiker, 100 g boter of 130 g boter als je hier ghee wilt gebruiken drie eieren, 40 g meel en een mespunt zout.

Voorbereiding
Als je lactose vrij wilt bakken maak je eerst ghee door de boter te klaren. Smelt de boter in een steelpannetje op een laag vuur. Doe het vuur uit en laat even rusten. Giet daarna de heldere (geklaarde) boter voorzichtig af zodat de witte vlokken van de melk onder in de steelpan achterblijven. Je bent ongeveer 30% aan gewicht kwijt als je als je boter klaart. Dat betekent dat je uit 130 g boter 100 gram ghee krijgt. Laat de boter verder afkoelen.

Rooster de walnoten in een oven uitgespreid op een bakplaat gedurende ongeveer 8 minuten op 150°. Laat niet te lang in de oven want direct uit de oven garen ze nog even na. Laat de walnoten ten minste een uur afkoelen. Maal de afgekoelde walnoten in een molen of een keukenmachine tot kleine stukjes maar niet tot stof.

Smeer de cakevorm in met olie of boter en bestuif de binnenkant met bloem. Verwarm de oven op 180.

Bereiding
Meng 60 gram suiker met de ghee en roer de gemalen walnoten er doorheen. Voeg daarna onder voortdurend kloppen een voor een de eieren toe, gevolgd door de resterende 60 gram suiker en het zout. Je kan hiervoor ook heel goed een keukenmachine gebruiken. Giet het beslag in de cakevorm. Plaats deze in de voorverwarmde oven en temper de temperatuur naar 150°. Bak de cake gaar in 40 minuten. Controleer of de cake gaar is door erin te prikken met een satéstokje. Als er nog beslag aan de satéprikker zit moet de cake langer garen. Haal tenslotte de cake uit de oven en laat deze afkoelen.

Variatie.
Je kan ook een mengsel gebruiker van walnoten en amandelnoten. Je moet de walnoten en de  amandelen wel gescheiden malen.