Kip en ander gevogelte

Toen ik in mijn studententijd liftte in Noord Italië, stopte de vrachtwagenchauffeur bij een onooglijk restaurantje voor de lunch. Na een bord pasta kwam er een bord op tafel met twee kleine vogeltjes. Een Italiaanse lekkernij verzekerde hij mij.   Ik moet wel toegeven dat de beestjes lekker bereid waren maar ik vond het veel karkas en weinig vlees. Ik vond het minder geslaagd en de gedachte dat ik een zangvogeltje zat op te peuzelen vond ik maar niets. De gulle chauffeur heeft met smaak mijn tweede vogeltje verorberd. Het vangen en eten van zangvogeltjes is inmiddels verboden, ook in Italie
Toch eten we nogal wat soorten vogels, zowel gekweekt als uit het wild. Gekweekte vogels noemen we pluimvee , en de niet gekweekte vogels rekenen we tot het klein wild. Maar intussen worden eend, parelhoen, fazant, patrijs ook gekweekt.

Kip
De naam kip verwijst naar het vrouwtje van de Gallus gallus domesticus. Het mannetje noemen we een haan. De Kip is volgens Wikipedia wel de meest voorkomende diersoort op aarde. De kip is gedomesticeerd, dat wil zeggen de mens het beestje op de boerderij houdt als pluimvee. Dat is vele eeuwen goed gegaan maar de afgelopen vijftig jaar worden er wel heel veel kippen onder heel slechte omstandigheden gefokt.
Als ik een kip eet, zoek ik dus een kip uit, die wel onder fatsoenlijke omstandigheden is grootgebracht, en anders geen kip op tafel. En als ik een keer kippendelen koop moeten ze wel biologisch zijn.
Ik koop bij voorkeur een hele kip en gaar die in de oven, met alleen wat peper, zout, wat olie en wat kruiden. Of ik snijd de kip in stukken en vacumeer de stukken die ik niet gebruik en vries deze in.

Parelhoen

parelhoen

Het Parelhoen komt oorspronkelijk uit Afrika en heeft de grootte van een kip en lijkt enigszins op de kalkoen. Biologisch zijn het dan ook hoenders, net als de kip de kalkoen, de fazant en de patrijs. een parelhoen werd in het verleden ook wel poelepetaat  genoemd (van poule-pintade, in het Frans). Het dier heeft een kale kop met lellen prachtig grijs verenkleed met lichte parels. Parelhoenders worden vooral gefokt voor hun vlees. Het dier heeft een lichte wildsmaak. Voor de bereidingen kan je de meeste  kip en fazantenrecepten volgen.

Ander gevogelte
Voor al die vogels die in het wild voorkomen en die je kunt (en mag) eten geldt hetzelfde als voor kip; je kan alle delen in de keuken gebruiken: de filets, de poten, de vleugels, het karkas. En de lever wordt vaak beschouwd als een delicatesse.

 

 

Recepten
Er zijn wel heel veel recepten. Zoals altijd beperk ik me tot die recepten die ik zelf gebruik. Dat lijstje zal best groeien de komende maanden. Hier zijn de eerste recepten:
kip in de oven
coquelet (Haantje)
kippenbouillon