Rode kool recepten

Omdat voor een aantal recepten met rode kool de voorbereiding hetzelfde is volgen hieronder een recept voor een koude rode kool salade en twee recepten voor rode kool als een warm bijgerecht

Rode kool salade

Ingrediënten voor 4 personen: 1 hart van een rode kool, een teen knoflook, 1 blaadje laurier, 2 dl azijn, 1 theelepel honing, 2 dl olie, peper en zout.

Voorbereiding
Neem en kleine rode kool en haal de buitenste bladeren er af, totdat het kleine bol overblijft, het hart van de rode kool. Bewaar de buitenste bladeren voor een ander gerecht. Snijd de kleine rode kool in fijne reepjes (Julienne).
Snipper een knoflookteentje fijn.
Meng 2 deciliter azijn en een lepel honing. Zorg er voor dat het zoet niet domineert. Kook het mengsel kort in een steelpan en laat het afkoelen.
Zet een kom met een deksel of een inmaakpot klaar nadat deze met warm water is schoongemaakt (bijvoorbeeld in de afwasmachine).

Bereiding.
Blancheer de reepjes in kokend water gedurende 4 minuten en dompel ze onder in koud water. Zeef de julienne uit het koude water en laat de reepjes uitlekken in een zeef zodat ze zo droog mogelijk worden.
Leg in de inmaakpot een laagje rode koolreepjes, bestrooi met zout en peper en voeg wat knoflooksnippers een stukje laurierblad toe. Leg daar een nieuwe laag rodekool op voeg zout en peper toe enzovoort. Voeg de azijn toe totdat de rode kool geheel onder de azijn staat. Laat ten minste twee dagen rusten op een koele donkere plaats. Een dag langer is geen bezwaar.

Serveren en variaties
Voeg de olie toe en serveer als een salade.
Je kan de rode kool ook gebruiken als ingrediënt voor een salade met meer ingrediënten, zoals geraspte peen en veldsla. Let er dan op dat de vinaigrette dezelfde smaak componenten heeft als de marinade voor de rode kool, eventueel met snippertjes knoflook en een klein snufje zout.

Rode kool als warm bijgerecht

Ingrediënten voor 2 personen:
½ rode kool ontdaan van de buitenste bladeren (of het hart van een kleine rode kool), een teen knoflook, 1 blaadje laurier, 2 dl azijn, 1 theelepel honing, 2 dl olie, peper en zout.

Voorbereiding
Blancheer de rode kool en zet weg in een olie-honing mengsel als beschreven voor een rodekool salade.

Bereiding
Zeef de rode kool en laat goed uitlekken. Doe een eetlepel olie in een bakpan op matig tot hoog vuur. Voeg de rode kool toe en temper de warmte. Als je de rode kool eerst hebt diepgevroren moet je de rode kool niet ontdooien maar meteen in de warme olie leggen. Bak een paar minuten totdat de rode kool warm is, maar nog steeds een bite heeft. Als de kool te lang gaart wordt deze papperig en krijgt hij een sterke koolsmaak, net als  andere kolen de te ver doorgaren. Dien meteen warm op.

Serveren en variaties
Een leuke combinatie is een filet van een fazant met rode kool en puree van aardappelen. Eendenborst doet het ook goed in dit gerecht.

Rode kool met marmelade (warm bijgerecht)

De combinatie van rode koolmet sinaasappel en marmalade levert ook en uiterst boeiende smaakexplosie op.

Ingredienten voor 2 personen: 150 gr rode kool, Julienne gesneden en, peper en zout, ca 25 cl sinaasappelsap, een of twee tl marmalade naar smaak.

Voorbereiding
Ik gebruikte bij gebrek aan beter geblancheerde rodekool, ingelegd in wat azijn met knoflook. Die heb ik eerst gezeefd en afgespoeld en droog gedept. Als je verse kool gebruikt moet je deze snijden en 5 minuten blancheren. Zet de reepjes kool weg ondergedompeld in het sinaasappelsap en laat het sinaasappelsap intrekken gedurend een uur of meer.

Bereiding
Kook de rode kool in het sinaasappelsap op laag vuur in ongeveer 10 minuten gaar. Giet de rode kool af als deze beetgaar is. Na  een minuut of vijf koken kan je  er beter bij blijven en zo nu en dan proeven om te voorkomen dat de kool tot pap kookt. Voeg een snuf peper en eventueel wat zout toe naar smaak en roer daarna een een eetlepel marmalade van bittere sinaasappelen door de kool. Doe dat gedoseerd om te voorkomen dat de bitterzoete smaak van de marmalade domineert.

Serveren
Ik heb de rode kool geserveerd met runderstoof met wat venkel en een puree van selderijknol. De combinatie met een varkenshaas of varkensrollade is ook heel geslaagd.