Waldorf Salade 

De Waldorf Salade is in 1893 gecreëerd, in de keuken van het Waldorf hotel in New York. Het voor het eerst vermeld in het kookboek van Oscar Tschirky. Waldorf Salade. in 1896. verscheen onder zijn naam een kookboek met de titel “The Cook Book by Oscar of the Waldorf”, dat intussen online te raadplegen is.

Recept: Schil twee rauwe appels en snijd ze in kleine stukken, ongeveer 1,25 centimeter in het vierkant. Snijd ook wat selderij op dezelfde wijze, en meng door de appel. Let op dat er geen appelpitjes bij zitten. De salade moet worden afgemaakt met goede mayonaise.

 In deze versie zijn “apple” en “celery” de basis ingrediënten. De appelsoort wordt niet aangegeven. Naar het huidige taalgebruik is bleekselderij als tweede ingrediënt genoemd. Maar dat is niet helemaal zeker. Er zijn een aantal versies beschreven op basis van selderijknol. Walnoten werden alleen toegevoegd in de herfst, als deze beschikbaar waren.
In de loop van de jaren zijn een groot aantal variaties ontwikkeld. In de meer recente versies zijn de basis ingrediënten bleekselderij, zure appel, gerookte kipfilet en walnoten. Hieronder mijn recept:

Ingrediënten:
1 appel liefst een harde soort die niet te zoet is, 250 gram bleekselderij , 150 gram gepocheerde of gerookte kipfilet, 100 gram walnoten, peper, zout, azijn, olijf olie, kerrie, honing, klein bekertje zure room, mayonaise

Voorbereiding:
Meng de azijn, de honing, en de kerrie en laat rusten zodat de smaken mengen. Snij de kipfilet in dunne reepjes Snijd de bleekselderij in kleine stukjes en zet deze weg met wat citroensap om verkleuring te voorkomen. Schil de appel, haal het klokhuis weg en snijdt de appel in kleine stukjes van dezelfde grootte als de bleekselderij. Gebruik hier geen keukenmachine voor want de appel wordt tot pulp gemalen. Meng de appel en de bleekselderij.

Bereiding
Maak de mayonaise aan. Je kan zelf mayonaise maken maar als je haast hebt kan je ook een mooie kant-en-klare mayonaise gebruiken. Voeg naar smaak wat olijfolie toe. Voeg daarna het mengsel met azijn en honing toe samen met wat een eetlepel crème fraîche. Roer goed door en laat even rusten en proef dan of de smaak je bevalt. Maak de mayonaise niet te dun, want zowel de appel als bleekselderij geven wat vocht af.Meng de mayonaise door het mengsel van stukjes appel en bleekselderij. Voeg de reepjes gerookte kipfilet en de  walnoten toe al dan niet wat gehakt en serveer op een blaadje sla.

Variaties
Je kunt de bleekselderij vervangen door knolselderij, geheel of gedeeltelijk. Je kan ook rozijnen of druiven toevoegen, al naar gelang je voorkeur. Maar wat mij betreft is het dan geen Waldorfsalade maar een selderij salade.