Bloemkool

De bloem van de bloemkool

Bloemkool is een groente, die bestaat uit groene stengels met witte bloemknoppen die groeien in een have bol. Bloemkool kent verschillende kleuren en varianten. De witte bloemkool is de meest voorkomende variant. Het is een smakelijke groente, met een eigen geur en smaak waarin de typische koolsmaak wel is terug te vinden maar niet domineert.

Beschikbaarheid
In Noord west Europa ligt bloemkool van maart tot en met december in de winkel. De plant wordt zowel in de kas als op het land geteeld, waardoor er meerdere keren per jaar kan worden geoogst. De overige maanden is alleen geïmporteerde bloemkool beschikbaar.

Kopen en bewaren
Let er bij het kopen van bloemkool op dat de kool een goed gesloten structuur heeft én een mooie, blanke kleur. Bloemkool is in de koelkast ongeveer een week houdbaar. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 2-3 dagen houdbaar. Meestal wordt een bloemkool in zijn geheel verkocht. Je kan een bloemkool doormidden snijden en de helften afdekken met folie. Dan is de gehalveerde bloemkool in de koelkast zeker drie dagen te bewaren.

Schoonmaken
Verwijder de bladeren en snijd aan de onderkant van de krop de steeljese van de roosjes af. Bewaar de stonk met de stukjes steel. Leg de bloemkool een kwartier in zout water, dan kruipen eventuele parasieten naar buiten. Spoel daarna af met koud water.

Bereiden
Bloemkool kook je in 10 min gaar. Reken 250-300 gram bloemkool per persoon in een ovengerecht, en 150-200 gram als bijgerecht. Een middelgrote bloemkool is gewoonlijk voor 4 personen voldoende.

Toepassingen
Bloemkool wordt veel in roerbakgerechten gebruikt, maar kan ook als ingrediënt van een hartige taart, gegratineerd in de oven of rauw met een dipsausje gegeten wordt. Bloemkool, zowel de gekookte steeltjes als de resten van gekookte bloemkoolroosjes leveren een prima soep op. Gekookte bloemkool als bijgerecht heeft een vetje nodig om echt tot zijn recht te komen. Traditioneel is de gekookte bloemkool met een bloemsaus en nootmuskaat. Ik prefereer bloemkool als bijgerecht van kalfsvlees-rolletjes met Parmaham in een marsala saus.

Recepten
Bloemkoolsoep
Bloemkool, gekookt als bijgerecht.
Bloemkool in een groentedip