Prei met vinaigrette

Van Jean Honvou, de oude kok in Cotonou, leerde ik het volgende recept voor een subtiel voorgerechtje. Later kwam ik het gerecht ook tegen in de Provence.

Ingrediënten voor 2 personen: 4 dunne zomerpreitjes, 2 tl mosterd, 3 el olijfolie, 1 el azijn, peper, zout

Bereiding.
Maak het viertal dunne preien schoon en snijdt het bovenste deel van het loof er af. Als je alleen wat dikkere preitjes kan kopen, kan je de buitenste bladeren verwijderen. Kook ze in 7 minuten gaar en laat ze uitlekken. Je kan ze ook garen in de stoompan. Gebruik het loof en het kookvocht om er een bouillon van te maken.

Maak een vinaigrette van wat mosterd, olie en azijn en serveer de preistronken lauwwarm.

Variaties
De laatste tijd is het gerechtje populair in Parijse eetgelegenheden, waarbij de prei wordt geserveerd met een vinaigrette en oeufs mimosa (gekookt ei waarvan de dooier is aangemaakt met mayonaise).

Een ander variatie is het toevoegen van sesam zaadjes aan de vinaigrette vlak voordat de preitjes geresveerd worden.