Inktvisjes, gefrituurd of gegrild

Opeens lagen ze op de kar van onze visboer, baby inktvisjes uit de Noordzee. Hij had ze alleen als er op de boot bereidwillige handen waren om ze schoon te maken. Als je van inktvisringen houdt dan moet je die ook uit proberen, vond ik. Daar had ik geen spijt van. Je kan ze frituren of grillen.

Schoonmaken van (baby) inktvisjes
De inktvisjes uit de Noordzee kwamen hoefde ik niet schoon te maken, Goed drogen was voldoende. De tweede keer kocht ik diepvries inktvisjes en die moest ik schoon maken. Snijd met een scherp mes het zakje los en haal het harde stukje van de zak weg. Halveer daarna het lichaam van de grotere exemplaren. Maak de stukken goed droog.

 

Gefrituurde (baby) inktvisjes

Ingrediënten voor een voorgerecht voor 4 personen: 400 gram babyinktvisjes (vers of uit de diepvries), 1,5 1 theelepel zout en 1/2 theelepel peper, 1 theelepel knoflookpeper, 5 eetlepels bloem of een wat grovere meelsoort, olie om frituren.

Voorbereiding (gefrituurd)
Maak de inktvisjes schoon zoals hierboven is beschreven. Meng de bloem met peper en het zout in een diep bord en zet apart. Verwarm de oven voor op 150 0C

 

gefrituurde inktvisjes met aioli en frites

Verhit de olie in een grote, hoge pan tot 175 0C. Haal de inktvisjes door het meel, klop ze af, en laat ze een voor een in de olie glijden. Belangrijk is om dat snel te doen, in één ruk door (zodat het meel niet in de inktvis trekt), en in kleine porties. Bak ze twee, drie minuten, totdat ze goudbruin kleuren. Niet langer want dan worden ze taai en rubberachtig. En als je teveel tegelijk doet, dan koelt de olie te snel af en wordt de inktvis klef. Haal ze er met een schuimspaan uit, laat ze goed uitlekken op keukenpapier. Houd ze vervolgens warm in een schaal in de oven totdat je alles gefrituurd hebt.

Serveren

Je kan ze serveren op een kleine schotel als een tapas of een antipasta. Besprenkelen met citroen, bestrooien met zeezout is dan voldoende.
Je kan ze ook serveren als een eerste gang met knoflookmayonaise en frites Dat is een prachtig voorgerecht, maar het is redelijk machtig. Een gegrilde groente is een mooi alternatief voor de frites. Bedenk bovendien of je de inktvisjes niet wil grillen op een grilplaat.

Inktvisjes, gegrild

Ingrediëntenvoor een voorgerecht voor 4 personen: 400 gram babyinktvisjes (vers of uit de diepvries),citroenschil, citroensap, olijfolie, knoflook, peterselie en paprikapoeder en wat zout en peper.

Voorbereiding voor gegrilde inktvisjes
Maak met een scherp mes de inktvisjes schoon zoals hierboven is beschreven en droog ze zorgvuldig en zet ze apart. Vermeng de citroenschil, het citroensap, olijfolie, knoflook, peterselie en paprikapoeder, het zout en de peper in een kom. Voeg inktvis toe, dek de kom af met plasticfolie en laat 1-2 uur marineren.

Bereiding van gegrilde inktvisjes

Grill met olie invetten en voorverwarmen op matig vuur. Verdeel de inktvisjes over de grilplaat v en gril maximaal 3 terwijl je tussentijds de inktvisjes een keer omkeert, terwijl u de marinade erover schept. Bak niet te lang want dan worden ze taai. Eventueel warmhouden in een warme oven of een warmhoudlade, maar wel op relatief lage temperatuur en niet te lang.

Serveren
Warm of Koud serveren als tapasof een antipasta. Besprenkelen met citroen, bestrooien met zeezout is dan voldoende.
Je kan ze ook serveren als een eerste gang met gegrilde groenten. Knoflookmayonaise en frites kan natuurlijk ook.