Kapucijners met spek

Verse kapucijners met spek

Verse kapucijners met spek

De vroege zomer is de rijke tijd zei mijn oma altijd. Op 21 juni liep het asperge seizoen officieel af. Daarna kwam de tijd voor de verse groenten als peultjes en doperwten. Ook kreeg ik met enige regelmaat kapucijners met spek op mijn bord. Het is een van mijn favoriete bonengerechten geworden.
De kapucijner is een peulvrucht die behoort tot erwtenfamilie. Kapucijners een  klimplant. De  bloemen zijn purperkleurig en de peulen zijn blauw/paars van kleur. Oudere veel gebruikte benamingen zijn: vale erwt en grauwe erwt. In het leger werden kapucijners vanouds raasdonders genoemd.

Verse kapucijners zijn maar een aantal weken in juli en augustus te krijgen En bij heel warm weer is kan het seizoen in juli al aflopen. Daarnaast worden ze als conserven aangeboden en in diepgevroren vorm. Diepgevroren kapucijners zijn een goed alternatief voor verse, zoals dat voor veel groenten geldt.

Ik vind een bord verse kapucijners met spek en uienringen nog steeds een simpel maar zeer smakelijk zomergerecht. Probeer het zelf maar eens. De tartaarsaus heeft bij mij de traditionele picccalilly vervangen, die vind ik te zoet geworden.

Ingrediënten voor 2 personen: ½ kilo verse kapucijners, 200 gram biologisch spek in reepjes of blokjes, 2 middelgrote uien, 2 eieren, 1 el olie, tartaarsaus, remoulade of piccalilly.

Voorbereiden
Verse kapucijners zitten in een schil: de peul, die is niet eetbaar. Om de erwten uit de peul te halen druk je op de naden aan de boven- en de onderkant van de peul zodat je deze kan opentrekken. Duw dan met je vingers de erwten los; ritsen noemde mijn oma dat. Spoel de kapucijners schoon. Het paars op je vingers kan je afwassen met zeep. Dat kan wel wat moeite kosten.
Snijd de uien in ringen.

Bereiden
Bak het spek uit  in een koekenpan met en dikke bodem. Zet het spek apart weg. Bak de uienringen glazig met weinig boter of olie. Kook de kapucijners in weinig water. Voeg geen zout toe om te voorkomen dat het velletje taai wordt. Heel Jonge kapucijners vragen 5-8 minuten om te garen. Volgroeide kapucijners doen er ongeveer 7 tot 12 minuten over,  Afhankelijk van de grootte van de erwt. Voorkom dat de kapucijners overgaar koken. Pocheer intussen de eieren.

Serveren
Meng het uitgebakken spek met de warme kapucijners in een voorverwarmde schaal of op een bord. Verdeel de gebakken uienringen over het gerecht en leg de gepocheerde eieren daarbovenop. Dien op met een tartaarsaus, een remouladesaus of piccalilly naar smaak.

Variatie
Voor de liefhebbes van tafelzuren is dit een van die gerechten waar zij hun gang kunnen gaan: ingelegde  uitjes, augurken en Amsterdamse uien zijn vormen een prima garnering. Een beetje verse sla met wat olie en azijn is een mooi bijgerecht