Fruit

Fruit is fruit, zo simpel is het. Of niet? Wat dacht je van rabarber? Het wordt wel als een dessert opgediend, en er wordt ook jam van gemaakt. Maar het is een stengel. En waarom vinden we die kleine zoetige snoeptomaatjes die je bij het aperitief serveert nog steeds een groente? Omdat we dat kennelijk zo hebben afgesproken. Zo simpel is het.
Fruit is een verzamelnaam voor een aantal eetbare vruchten. Dat een aardbij, een appel en een peer biologisch gezien een schijnvrucht zijn doet er voor de gewone fruiteter niet toe. En met ooft wordt boomfruit als appels en peren bedoeld, maar dat woord gebruiken we niet meer. Nu zijn de tomaat en komkommer biologisch gezien ook vruchten, maar die noemen we geen fruit.
Culinair gezien zijn er vier criteria waar een vrucht moet voldoen om fruit te mogen heten.

  • Alle fruitsoorten zijn een vrucht, maar niet elke vrucht wordt als fruit aangemerkt.
  • Ten tweede zijn de dominante smaken van fruit overwegend zoet en zuur.
  • Ten derde kan je (bijna alle) fruit rauw eten, al dan niet geschild.
  • En ten vierde eet je het alleen als nagerecht van een maaltijd of gewoon er tussendoor. En in alle andere gevallen spreken we van groenten.

O ja, van fruit kan je jam maken. Dat doen we niet met tomaten en komkommers. Maar over jam, confiture en marmelade vind je meer in het hoofdstuk culinaria.

Dit hoofdstuk gaat vooral over de minder bekende aspecten van fruit of van minder bekende fruitsoorten zoals de bittere sinaasappel. En zo zijn er meer onbekende en vergeten fruitsoorten.
En die vruchten die geen fruit zijn? Onno Kleyn noemt ze vruchtgroenten, niet ten onrechte. Dat zijn vruchten als tomaten, paprika’s, aubergines, en courgettes. Die worden als groente bereid. En rabarber is de spreekwoordelijke uitzondering.