Tomaten saus

Tomatensaus is de basis voor een groot aantal heerlijke gerechten. Daarom mag je er best even aandacht aan besteden. Onderstaand een recept voor een mooie tomatensaus, waarvan je een deel kan bewaren.

Ingrediënten voor 8 personen:
2 kg. rijpe tomaten, gepeld, 6 el. Olijfolie, 4 uien, gepeld, fijngehakt, 4 tenen knoflook, gepeld, fijngehakt, gedroogde tijm (of half tijm, half oregano). En verse kruiden als basilicum en tijm. Om te conserveren: kleine vriesdoosjes of brandschone jampotjes.

Bereiding
Halveer de tomaten. Verhit de olijfolie in een grote braadpan. Voeg de uien en knoflook toe en laat op laag vuur goed zacht worden. Voorkom dat ze bruin worden. Dat kan ongeveer 6 minuten duren. Voeg de tomaten schep om en breng zachtjes aan de kook. Laat gedurende 40 minuten zachtjes koken op laag vuur, met de deksel op de pan. Voeg de kruiden toe na 10 minuten. Ik prak de tomaten tussendoor om te zorgen dat ook de binnenste delen garen. Om een gladde saus te krijgen moet je de soep door een zeef persen. De gemiste stukjes tomatenvel en de meeste pitjes blijven achter in de zeef. Om de groente door de zeef te persen gebruikten wij vroeger een groentezeef ofwel een roerzeef. Het was een zeef met een ingenieus mechaniekje met en een houten roller daaraan vastgemaakt. Een passe vite heet dat in de Franse keuken. Maar velen van ons zullen naar de staafmixer grijpen om een mooie gladde tomatensoep af te leveren. Breng op smaak met zout en zo nodig een paar druppeltjes balsamico azijn naar smaak aan toe en laat nog 10 tot 15 minuten in een open pan sudderen: roer met een houten lepel en veeg de randen van de pan schoon met een spatel. Let op, de saus kan wat spatten. Laat afkoelen alvorens de saus verder te gebruiken. Verse kruiden voeg ik zo laat mogelijk toe, om zo veel mogelijk smaak te behouden.

Bewaren
Ik maak meestal een flinke portie tomatensaus, met name als ik verse tomaten gebruik., Dan kan ik een deel bewaren voor later gebruik. Een manier om de saus langer te bewaren is het invriezen in kleine bakjes.

Een tweede manier is om de saus te conserveren in glazen potten. Ga als volgt te werk. Kies glazenpotjes die genoeg bevatten voor een twee of vier- persoons portie. Was de potjes in de afwasmachine (700C of in heet water met soda. Vul dan de potjes tot de rand. Veeg de randen schoon met keu­ kenpapier of een brandschoon keukendoekje. Doe de deksel op de potjes en laat ze 10 minuten omgekeerd staan. De saus is op een koele donkere plaats minstens een half jaar houdbaar.