Uiensoep

Toen ik eind van de jaren zestig voor het eerst in Parijs kwam waren ”les Halles” nog de voedselmarkt van Paris. Ik werd ik langs het legendarische restaurant ‘le Pied de Cochon’ naast de Hallen gesleept om de befaamde Franse uiensoep te proeven. Of het lag aan de kwaliteit van de soep, of aan het late uur, ik vond hem heel erg lekker. Het restaurant bestaat nog steeds; dat zegt ook wat. Uiensoep is een gegratineerde soep van uien met stukjes brood en gesmolten kaas daarop. Het is een soep met een rijke historie en een veelvoud aan recepten, die allemaal het predicaat traditioneel dragen. Maar ik maak hem zo. 

Ingrediënten (voor 4 personen) : 500 gr uien, bij voorkeur witte, anders gele uien, 50 gr boter, 0,4 dl runderfond of bouillon, 0,8 l. Water, 2 blaadjes foelie,2 blaadjes laurier, 200 gr gruyère, 1 stokbrood (niet vers uit de oven)

 Voorbereiding
Snijd de uien in dunne ringen. Maal de gruyère.

Bereiden
Laat de uienringen in de boter vuur langzaam gaar worden op een heel laag met de deksel op de pan. Dit kan al gauw een half uur duren. Voorkom in deze fase dat de ringen bruin worden. Af en toe roeren. Laat daarna op een iets hoger vuur de uien lichtbruin kleuren. Roer regelmatig en houd het vuur in de gaten om aanbranden te voorkomen.
Giet het water en de runder fond bij de uien. Voeg daarna de foelie en de laurier toe en breng op smaak met peper en zout.

Serveren
Snijd een aantal plakjes van een stokbrood, en rooster die licht onder de gril. Giet de soep in vier voorverwarmde soepkommen en leg het brood op de soep. Ruimhartig met kaas bestrooien de kaas in ongeveer drie minuten smelten onder de gril.