Groene asperges

 

verse groene asperges
verse groene asperges

Groene asperges zag ik voor het eerst toen ik in de jaren zeventig een paar maanden in Rome woonde. Goed, dacht ik, zo zien asperges in Italië er dus uit: dunner en wat korter dan de witte asperge, maar ze wel hebben dezelfde vorm. Toen ik Italië verliet, verloor ik de groene asperge uit het oog. Eerst toen de groene asperges vele jaren later ook in mijn woonplaats te koop werden aangeboden herinnerde ik mij dat ik al eerder groene asperges had gegeten, in Trastevere, in Rome. Intussen gebruik ik graag groene asperges, als bijgerecht bij vis of vlees of als onderdeel van een gerecht. Het is een makkelijke groente om te te verwerken in ze hebben heel eigen smaak.

Ook al komen van de zelfde plantensoort, groene en witte asperges zijn twee verschillende groenten. Doordat groene asperges langer aan de wortel van de plant blijven en bovengronds groeien, zijn ze krachtiger en kruidiger van smaak, dan de witte exemplaren. Ze zijn ook rijker aan vitamines. Ze zijn wel lekker, vind ik, en op veel manieren te bereiden.

Groene asperges worden in veel landen geteeld en worden intussen het jaar rond aangeboden. In Europa groeien groene asperges vooral in het voorjaar. Buiten die periode worden er groene asperges aangeboden uit veel andere landen met een andere klimaat cyclus. Groene asperges zijn vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar. Een ander groot voordeel van groene asperges is dat je ze niet of nauwelijks hoeft te schillen. Dar gemak draagt zeker bij tot de wereldwijde waardering van deze groene stengels.

Hoe ga je met groene asperges om?
Bij aankoop horen de kopjes van groene asperges gesloten te zijn en een blanke kleur te hebben. Het snijvlak van de stengel mag niet verkleurd zijn. De uiteinden horen er vers en glad uit te zien en de stelen mogen niet houterig zijn.
Ook groene asperges moet je zo vers mogelijk eten. Je kan ze en paar dagen tot een week bewaren in een vochtige doek in de koelkast.

Bereiden van groene asperges
Groene asperges hoef je in principe niet te schillen. Snijd alleen de onderste 1,5 harde centimeter van de aspergestengel af. De uitzondering zijn de dikkere groene asperges, daarvan kan je het onderste gedeelte, 6-8 cm beter wel schillen. Schil die zorgvuldig met een dunschiller of een speciale aspergeschiller.
Kook de groene asperges 3 tot 5 minuten, beetgaar (5 minuten als je van zacht en gaar houdt). Je kunt ze ook gaar stomen in vier tot vijf minuten. Haal de gare asperges meteen voorzichtig uit het kookvocht en laat goed uitlekken. De kooktijd is afhankelijk van de dikte van de stengel. Het kookvocht en de afgesneden stengedelen kan je gebruiken om een bouillon van te maken
Je kunt de groene asperges ook roosteren op een grilplaat (ongeveer 15 minuten). Grillen in de oven duurt ongeveer vijf minuten. 

Variaties en recepten
Groene asperges zijn veel gebruikt in groenteschotels, in combinatie met andere groenten. Maar ze zijn ook van zich zelf een smakelijk bijgerecht. Zie ook de volgende recepten:

groene asperges met parmezaanse kaas
groene asperges met spaghetti en spinazi