Tomaten gevuld met gehakt

Die coeur de boeuf tomaten, groot en rood, ik kan de verleiding niet weerstaan om die zo nu en dan te kopen. Maar het garen van de vulling van zo’n grote tomaat duurt wel drie kwartier of langer met het gevaar dat de tomaat openscheurt. Hetzelfde geldt voor het vullen van grote paprika’s. Bij gevulde puntpaprika’s is dat gevaar minder groot omdat de vulling minder volumineus is en sneller gaart.

Het was weer eens een van die avonden waarop je te laat thuis komt om langs de supermarkt te rijden. Maar je hebt nog wel een paar tomaten, wat gehakt en wat gekookte aardappelen in huis. Dan maar koken met wat je hebt: gevulde tomaten met gebakken aardappelen. Dat pakte heel bevredigend uit.

Ingrediënten voor twee personen: Vier tomaten, niet overrijp, 100 gram gehakt, peper en zout,gekookte of gebakken aardappeltjes

Bereiding
Snijd het kapje van de tomaten en haal het binnenste van de tomaten er uit met een krom mesje en een kleine lepel. Zorg dat je de wand niet te dun maakt. Laat de tomaten op hun kop uitlekken. Bewaar het binnenste van de tomaten en het sap om er iets anders van te maken, een soepje of zo. Laat het gehakt op kamertemperatuur komen en meng het met wat peper en zout. Vul de tomaten en plaats ze in een voorverwarmde oven (190 °C). Temper na een kwartier de oven naar 150 °C en laat ongeveer een kwartier garen. Verwarm de gegaarde aardappeltjes in de oven of in de koekenpan en serveer samen met de gegaarde tomaten.

Variaties
Natuurlijk kan je de vulling van de tomaten variëren. Het gehakt kan je aanmaken met een eitje wat paneermeel en allerlei kruiden naar smaak, of je kan een vegetarische notenvulling maken.