Rundvleesvleesspiesjes met groente (Brochettes)

 

brochettes van rundvlees
brochettes van rundvlees

Ik kwam brochettes het eerst tegen toen ik in Franstalig West-Afrika woonde: een lange metalen pen met een klein handvat waaraan brokken vlees waren geregen afgewisseld met stukjes paprika en ui. Rundvlees werd het meest gebruikt. De brochettes werden geroosterd op een houtskoolvuur en geserveerd met frites en salade. Later kwam ik deze vorm van vleesspiesen ook in de Provence tegen, kant en klaar voor de barbecue. Dat is niet zo gek omdat de Fransen die in West Afrika wonen graag recepten uit de Provence gebruiken.

Ingrediënten voor 4 personen: 800 gram biefstuk of faux filet, 1 groen paprika, 1 rode paprika ,1 grote ui. 1 el olie.

Voorbereiding
Snijd het vlees in blokken van 3 x 3 centimeter. Snijd de ui en de twee paprika’s in stukken van dezelfde grootte. De spiesjes zijn het lekkerst als ze gegaard worden op de gloeiende sintels van de houtskool. Als je beschikt over een grote barbecue en die het mogelijk maakt om het vlees heel langzaam te garen kan je grotere stukken vlees aan de spiesen rijgen. Door de relatief lange garingstijd worden ook de stukjes paprika en ui gegaard. Maar als je het moet hebben van en barbecue zonder deksel of een oven, kan je beter met wat kleinere stukjes vlees werken (3×3 cm). De gaartijd is dan wel wat korter. Dan is het ook aan te bevelen om de stukjes paprika licht te roosteren en de stukjes ui heel even aan te bakken (met wat zout er op) voordat ze op de spies worden geregen zodat deze ook wat sneller garen.
Leg de houten spiezen van te voren in een bak met water, dan verbranden ze minder snel. Rijg afwisselend een stukje vlees en een stukje groente aan een spiesje. Ik gebruik graag wat korter spiesen omdat die makkelijker op een kleine barbecue garen.

Bereiding
Rooster de brochettes op een barbecue. Draai de spiesjes regelmatig om zodat ze gelijkmatig roosteren. Je kan de brochettes ook in de oven of op een grilplaat klaar maken. Praktisch, als het opeens gaat regenen. Als je rundvlees gebruikt mag het binnenste van het vlees nog iets rosé zijn, als je vlees heel mals is. Serveren met frietjes of geroosterde aardappelen.

Variaties
Je kan ook varkensvlees of kip gebruiken voor de brochettes. Het vlees van de brochettes moet absoluut gaar zijn. Maar dat is een regel die altijd geldt.