Amaretti (amandelkoekjes)

amaretti (amandelkoekjes)

Amaretti zijn een van die kleine Italiaanse lekkernijen die elke keer weer verbazen: een klein koekje dat van binnen een beetje taai is en met een vleugje amandellikeur. En ze zijn eenvoudig te maken. Je hebt wel eiwit nodig. Als je zelf mayonaise slaat houd je het eiwit over. Voor mij is dat vaak een aanleiding om amaretti te bakken.

Ingrediënten voor ca 30 koekjes: 200 gr. amandelmeel, 180 gr. Poedersuiker of fijne suiker, het eiwit van een middelgroot ei, een theelepel amandel-aroma, een soeplepel amaretto (likeur).
Bereiding
Zeef het amandelmeel en de suiker en meng het met de poedersuiker in een kom. Voeg daarna het eiwit toe, en vervolgens het amandelaroma en de amarettolikeur. Kneed het mengsel tot een homogene en licht elastische bal van deeg. Draai daar balletjes ter grootte van een flinke knikker.Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en leg de bolletjes daarop, met een onderlinge afstand van een halve decimeter. Druk daarna met drie vingers de bovenkant van het balletje deeg in om een wat licht gepunte bovenkant te maken. Bak in een voorverwarmde oven op 180ogedurende 13 minuten. Dan is het koekje nog breekbaar en is alleen de buitenkant krokant. Laat daarom de amaretti afkoelen op de bakplaat en bestrooi ze met wat poedersuiker. Je kunt ze een paar dagen bewaren in een koekblik Daarna drogen ze in en worden ze hard. Invriezen kan ook.
Variaties
Franse recepten werken graag met poedersuiker, maar fijne kristalsuiker werkt ook goed. Veel recepten werken met stijfgeslagen eiwit, andere recepten gebruiken het eiwit ongeslagen dus vloeibaar. Als je werkt met geklopt eiwit moet je het mengsel van suiker en amandelmeel daar voorzichtig doorheen scheppen tot je een homogeen deeg hebt. Beide methodes geven een goed resultaat. Als je het wit van een klein ei gebruikt kan je de ingrediënten met 10 % verminderen.

Allergie informatie:
Er komt geen melk aan boter aan te pas, dus is het een lactose vrij koekje.