Rode kool en Witte kool

Rode en witte kool zijn ronde of ovale kolen die de bladeren dicht bij elkaar hebben zitten. daarom worden ze sluitkool gewassen genoemd. Rode kool is een van de oudste koolsoorten, het wordt al eeuwen gegeten. In de eeuwen voor Christus werd rode kool zelfs tegen allerlei kwalen gebruikt. Kool bevat veel vitamine C en is vezelrijk.

Kopen en bewaren
Nederlandse rode kool is jaarrond verkrijgbaar. Witte kool is van oktober tot en met juni verkrijgbaar. Let er bij het kopen van rode en witte kool op dat de kool stevig aan voelt. Of de buitenste bladeren wat beschadigd zijn is minder van belang. Die moet je toch weggooien. Kool is in de koelkast ongeveer meer dan 2 weken te bewaren. Je koopt een kool meestal in zijn geheel. Dat is soms veel groente op voor een bijgerecht van 4 personen. Je kan rode en witte kolen in twee of drie delen snijden en bedekken met folie. Je kan de aangesneden kool een paar dagen bewaren in de koelkast. Je kan ook de hele kool in fijne reepjes snijden, een tot anderhalve minuut blancheren en in porties invriezen. Ingevroren geblancheerde koolreepjes zijn ten minste enkele weken houdbaar. Ontdooi de ingevroren kool niet maar gooi deze direct in een koekenpan met een met een beetje olie op en laat 8-10 minuten stoven op een laag vuur.

Schoonmaken
Verwijder de buitenste bladeren en de harde kern van de kool en snipper de bladeren. Snijde de harde kern weg. De meest simpele manier is snijden met een mes. Dat levert wat grotere stukken rode kool op. Je kan ook een mandoline gebruiken. Dat vraagt enige vaardigheid maar geeft dunne stukjes rode kool. Omdat de rode kool een harde kool is laat het zich ook goed Julienne snijden in een keukenmachine.

Bereiden.
Rode kool en witte kool zijn zowel warm koud als te eten. Rode en witte kool zijn lastig te verteren, daarom wordt de kool eerst geblancheerd in een pan met kokend water. Haal na 5 minuten de kool uit het kokende water en dompel de warme kool meteen in koud water om het kookproces te stoppen. Dan is de kool gereed voor verdere bewerking. Je kan de kool ook marineren in een azijn met zout oplossing, al dan niet aangevuld met suiker en kruiden. Daarna kan de kool in een salade worden verwerkt, of verder worden gekookt. Je kan de kool ook alsnog in kleinere porties invriezen.
Je kan rode kool en witte kool ook gewoon koken in een pan met warm water. Afhankelijk van de grootte van de stukjes kool kook je rode kool kook je in 8-15 minuten gaar, witte kool in 7-12 minuten. Maar dan moet je de kool wel direct opdienen als deze nog net wat knisperig is. Als je de kool te lang in het kookwater laat staan of voor een tweede keer opkookt wordt de kool slap en veel te gaar waarbij de smaak minder wordt en er vitamines verloren gaan.

Toepassingen
Rode kool wordt vaak fijn gesnipperd en gekookt met appel of rozijnen gegeten. Ook is rode kool lekker in een stamppot met spekjes. Voor een salade kun je zowel witte als rode kool gebruiken. Voor roerbakken lenen de kolen zich goed, en witte kool wordt vaak gebruikt in nasi- of bamigerechten. Geblancheeree kool kan je ook in en salade verwerken. Witte kool die een paar weken in een vat met zourt en azijn wordt beward gaat fermenteren en wordt dan zuurkool genoemd.

Recepten:
Rode kool salade (voorgerecht)
Rode kool gebakken, met aardappeltjes.
Rode kool met marmalade
Witte kool met spek