Venkel

Venkel als groente

Venkel is een naar anijs smakende plant die eruit ziet als een witte bol. In  werkelijkheid is het een samengegroeide laag van verdikt blad van de plant, de zogenaamde bladscheden. Als we venkel zeggen bedoelen de variant die wij eten als groente, dus niet de venkelsoorten die om het zaad worden geteeld Daarvoor wordt  een andere variant gebruikt van de zelfde venkelplant. De zaadjes worden  als specerij gebruikt Om onderscheid te maken met de stelen en de zaadjes noem ik de groente soms een venkelknol, biologisch onjuist, maar de naam is wel duidelijk. Het jonge topgroen, de zogenaamde veertjes, is zeer goed te gebruiken als garnering of als lichte kruiderij in salades en soepen.

Teelt
Venkel wordt traditioneel  in Italië en andere de landen rond de Middellandse Zee geteeld. Daar komt de productie in de herfst goed op gang en gaat door tot ver in het voorjaar. In de zomer zijn de temperaturen in Zuid-Europa te hoog om met succes een goede bolvorm te krijgen. In ons koelere zeeklimaat gedijt dit gewas in de zomer.

Bewaren
Koop venkel altijd zo vers mogelijk. De ‘knol’ van de venkel moet stevig en wit zijn; Als de buitenste schil verkleurd is of verdroogd is de venkel al wat ouder. Je kan de venkel dan nog wel gebruiken, als je de buitenste rok er af pelt. Let erop dat de venkel-‘rokken’ spierwit zijn en geen bruine vlekken hebben. Verpakt in plastic folie of vershoudfolie is venkel een week in de koelkast houdbaar. Als venkel te lang ligt, loopt de smaak terug en  wordt de groente wat taaier.

Toepassing
Venkel heeft een  anijsachtige smaak. Het onderste steelgedeelte, de “knol”, kan zowel rauw als warm gegeten worden. Rauw is de smaak het sterkst. Rauwe venkel geldt bovendien als een echte eetlustopwekker. Rauwe venkel heeft in de Italiaanse keuken vele toepassingen, vooral in salades. Zo kunnen een paar plakjes venkel gemengd worden met een bladsla. Fijngehakte venkel wordt ook gebruikt als garnering  van een tomatensalade. Op deze wijze wordt een bite en een  secundaire smaak toegevoegd. Je kan venkel ook serveren in dunne plakken met een mooie olijfolie en wat peper en grof zout er naast. Samen met een stuk boeren geitenkaas vormt dat een uitstekende afsluiting van een maaltijd.
Venkel kan ook worden gebruikt als warme groente, gekookt of gebakken.. Verder kan men het jonge loof, de takjes en de stengels als garnering gebruikt: ze geven ze een aangenaam smaakaccent.

Bereiden
Snij de onderste schijf en de groene scheuten los van de van de knol en bewaar die als smaakmaker en garnering voor later of voor een ander gerecht Verwijder ook eventuele bruine plekjes en de buitenste bladen als deze slap aanvoelenen de stelen van de knol en haal, als je de venkel rauw eet, de kern eruit..
De smaak van  venkel, gekookt en gebakken varieert –op dezelfde manier als die van  zoals selderij. Veel mensen eten een venkel graag rauw. Venkel beignets, echter, gebakken krokant en bruin hebben een fijne nootachtige smaak en gaan goed samen met een gegrilde vis.
Je kunt venkel op allerlei manieren klaar maken: koken, stoven of roosteren in de oven, het kan allemaal.

 Recepten
Je moet er even slag van hebben om een venkel warm te bereiden. En als een venkel oud is worden de bladeren wat taaier, te beginnen bij de stelen. Maar een goed gegaarde venkel is een heerlijke groente waar je zowel vis als vlees bij kan eten. Kijk voor recepten met venkel naar:

Venkelsoep

Hieronder een recept met uitleg bij het garen

Venkel gegratineerd

Ingrediënten voor twee personen: 2 vendeltjes, ½ ui, 3 eetlepels olie, 20 gr Parmezaanse kaas

Snijd van twee middelgrote venkelknollen de scheuten los. Verwijder de buitenste schil, maar doe dat alleen als de venkel wat bruin is of uitgedroogd, als dat nodig is. Snijd de basis los en snijd de venkel eerst in tweeën en daarna elke helft verticaal  in drie of vier stukken. Je kan er voor kiezen om de venkel daarna ook horizontaal door te snijden, zodat je stukjes van ongeveer dezelfde grootte hebt. Was de segmenten goed.

Kook de venkel in licht gezouten water (met een klein stukje citroen of lemon om de kleur te houden) voor ongeveer twintig minuten, tot ze bijna gaar zijn, maar net niet helemaal. Je kan de venkel ook stomen. Zeef de gekookte venkel en laat deze goed uitlekken. Het kooknat kan je als basis voor een bouillon gebruiken. Als je de venkel van te voren wil klaarmaken en later je gerecht afmaken gebruiken, kan je de bijna gare venkelstukjes in koud water dompelen om het garingsproces te stoppen. Houd er dan rekening mee dat bij het later opwarmen de venkel nog verder gaart

Smelt intussen in een braadpan twee eetlepels olie en smoor de halve ui. Voeg de venkel toe aan de gesmoorde ui en roer door elkaar. Leg de venkel in een ovenschaal en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas, verwarm even in de oven of onder de boven gril. De kaas mag iets smelten maar mag niet verbranden.

Een goed gerecht om te serveren met  plakjes kalfsvlees in een  Marsala saus.