romanesco

romanesco

Romanesco (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis) of groene torentjesbloemkool Romanesco is familie van bloemkool en broccoli en heeft een geelgroene kleur Het is dus  een koolsoort.  De naam Romanesco verwijst naar een herkomst uit Rome. De groente is gezond en voor een koolsoort licht verteerbaar.
Rauw gegeten is het mondgevoel knapperig. Gegaard ligt de smaak dicht bij die van bloemkool maar is wat minder uitgesproken. Romanesco is  goed te combineren met andere smaakmakers.

 

 

Bewaren
De romanesco moet niet slap zijn en een mooie gesloten structuur hebben. Romanesco is kwetsbaar maar is op een donkere koele plaats 4 tot 6 dagen houdbaar. De geblancheerde roosjes kunnen worden ingevroren

Voorbereiden

De roosjes zijn veel sneller gaar dan de stronk. Dus die moet je apart verwerken. Verwijder eerst de bladeren. Snijd dan voorzichtig de roosjes van de stronk. Begin onderaan en werk naar boven. Snijd vervolgens de stronk in stukjes. Die mogen best klein zijn, want de roosjes zijn zo gaar. Doe vervolgens alles in een vergiet en spoel het af onder de kraan.

Garen
De meest gebruikte manier van garen is koken. Ik stoom de roosjes bij voorkeur. Snijdt de stronk in plakjes. Gaar  deze   in  in een stoompan met een klein laagje water. Als de stronk bijna gaar is voeg ik de roosjes toe in de stoomopzet. Na een paar minuten zijn de roosjes beetgaar. Je kunt de roosjes en de stronkjes in twee afzonderlijk gerechten gebruiken, maar je kunt ze ook samen opdienen. Peper en een snufje zout maken de smaak af. Nootmuscaat is wel wat uit d oude door, maar het smaakt ook niet slecht.

Recepten
Van de stronken kan je een mooie soep maken. In vrijwel alle gerechten waar roosjes van bloemkool of broccoli worden gebruikt kun je die vervangen door romanesco roosjes. Let er wel op dat de roosjes van romanesco vrij klein zijn.