Kip in de oven (basisrecept)

Ik vind een gebraden kip een ideaal gerecht voor een maaltijd met twee of drie vrienden. Een van de voordelen is dat de oven het werk doet en je dus tijd hebt om andere gerechten voor te bereiden en een aperitief te gebruiken met je vrienden.

Ingrediënten voor 4 personen: een biologische kip van ± 1200 gram. Peper zout en olie. Optioneel zijn een bouquet garni, een halve ui knoflooktenen en /of spekjes.

Voorbereiding
Haal de kip uit de verpakking en haal het elastiek om de poten weg en laat even op kamertemperatuur komen. Bestrooi de kip aan de buitenzijde met peper en zout of kipkruiden. Verwarm de oven en een braadslee voor op 225 °C.

Bereiding
Giet twee eetlepels olie in de hete braadslede. Leg de kip op de borstzijde erin en zet de braadslede in het midden van de oven. Schakel de oventemperatuur terug naar 175 °C. Draai de kip na 20 min. om, zodat ook het vel van de borst bruin en knapperig wordt. Rooster de kip nog ten minste 30-40 minuten, of,  op 150 graden C., een uur. Bedruip de kip af en toe met braadvet om uitdroging te voorkomen. Controleer of de kip gaar is door een satéstokje in het dikste deel van de kip (bij dijbeen) te steken. Als er roze vocht vrijkomt moet de kip nog even doorgaren. Helder sap geeft aan dat de gaar is

Serveren
Laat de kip tien minuten rusten. Serveer de kip op een lage voorverwarmde schaal. Dan kan je de kip aan tafel makkelijk fileren met een scherp mes. Bewaar het karkas met de vleesresten er aan.

Variaties
Een eerste variatie is om een bouquet garni in de buikholte mee te braden met een schijfje citroen. Een tweede variatie is om van het braadvocht een saus te maken met uitjes, en wat witte wijn.