Peulvruchten

Peulvruchten vormen een van die ingrediënten met eindeloos veel variëteiten. Enige helderheid over de terminologie is dus wel op zijn plaats.

verse kapucijners in de peul

Peulvruchten zijn de rijpe zaden van planten van de vlinderbloemen, die tijdens de groei zijn opgeborgen in een peul. Een peul is een tweezijdig vruchtblad, eenmaal rijp,  aan beide zijden opengaat. Binnen in de peul zitten een of meer zaden Als de zaden rijp zijn en droog worden, worden ze geoogst. Veel peulvruchten zijn alleen in de zomer vers te verkrijgen. Gedroogde peulvruchten zijn goed te bewaren door de bonen te drogen.
Alle zaden van vlinderbloemen worden bonen genoemd. Alleen de bonen van de (onder)soort Pisum Salvum worden erwt genoemd. Peultjes, sperziebonen, sugar snaps, doperwten en kapucijners zijn allemaal variëteiten van deze soort.

Veruit de meeste  peulvruchten zijn niet rauw te eten. Maar zelfs gegaard zijn peulvruchten heel gezond. Ze bevatten eiwit, veel vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen. Ze verlagen bovendien je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden.

Gebruik in gerechten
Wat plantkundig peulvruchten zijn, rekenen we in de keuken niet altijd tot de peulvruchten. Dat komt omdat studies die naar gezondheidseffecten kijken bepaalde soorten peulvruchten classificeren als groente of noten.

  • Groene’ bonen zoals sperziebonen, snijbonen, doperwten tuinboon en peultjes worden gerekend tot de groenten.Ze bevatten namelijk in tegenstelling tot andere peulvruchten vitamine C en worden als groente gebruikt.
  • Een groot aantal soorten wordt boon genoemd, zoals, kikkererwt, bruine boon, kidneyboon tuinboon en sojaboon. Dat geld ook voor linzen. Ze vormen vaak één van de hoofdingrediënten van een gerecht.
  • Sojabonen zijn weliswaar bonen maar worden voor heel veel voedingsmiddelen gebruikt. Wij gebruiken vooral het gefermenteerde product de taugé als groente. Maar ketjap en tofu zijn ook gemaakt van soja.
  • Pinda’s zijn officieel peulvruchten maar we rekenen pinda’s tot de noten.

Erwten worden overwegend als groente gebruikt maar er is ook nog zoiets als erwtensoep. Bonen worden vaak als hoofdbestand in een schotel gebruikt zoals in Chili con carne. Maar in die zin kan je Kapucijners ook tot de bonen rekenen. En Taugé in een wokschotel doet ook weer meer aan een groente denken. En wat te denken van boontjes in een Italiaanse sla?

Kortom, elke indeling gaat op één of andere manier mank. Gewoon lekkere gerechten met peulvruchten maken zou ik zeggen. Kijk eens bij de kapucijners met spek.