Artisjokken met mosterd vinaigrette

De meest traditionele manier on artisjokken te eten is gekookt of gestoomd met een mosterd vinaigrette. Kijk voor meer details over de bereiding van Artisjokken op: ingredienten, artisjokken.

Ingrediënten voor 2 personen: 2 verse artisjokken, citroensap. Voor het stomen: stukje prei, stukje wortel, citroensap en een snufje zout. Voor de vinaigrette met mosterd: 1 el mosterd, 1 el balsemico azijn, ½ el water, 20 dl olijfolie.

Voorbereiden
Verwijder de stelen van de artisjokken. Wrijf de onderkant van de artisjok in met ½ citroen om verkleuren te voorkomen. Snijd het bovenste deel van de bloem van de artisjok af en knip ook de bovenste punten van de blaadjes aan de zijkant af.

Bereiden
Maak eerst een liter court bouillon door de fijngesneden prei en wortel kort te koken, samen met wat citroensap. Leg de artisjokken naast elkaar op het rooster van de stoompan boven de court bouillon en stoom ze gaar. Je kan ze ook koken in een ruime pan met water en wat citroensap.
Maak intussen de vinaigrette. Meng de mosterd de en de balsemico azijn in een diep bordt. Klop goed dooreen met een vork of een klopper, voeg druppelsgewijs de olijfolie toe. Voeg halverwege de halve eetlepel water toe, dan wordt de saus wat dikker. Voeg het laatste deel van de olie toe. De saus moet nu lobbig zijn. Breng eventueel op smaak met wat zout.

Serveren
Als de artisjok gaar is serveer je de artisjokken ieder op een bord met naast ieder bord een schoteltje met de mosterd vinaigrette. Zet een groot wordt midden op tafel om de leeg gegeten blaadjes van de artisjok op te leggen