Aardappelschotels uit de oven

Aardappelen zijn heel geschikt als hoofdingrediënt van een ovenschotel. Maar bij voorbaat een waarschuwing, het is een heel lekker en heel machtig gerecht. Er zijn wat variaties in de receptuur en de bereidingswijze. Ik vind het makkelijker om de aardappelen te snijden en te blancheren tot ze beginnen te garen, maar nog wel heel stevig zijn, Als je de oven toch aan hebt staan kan je de aardappels rauw verwerken. Dan heb je wel wat meer vocht nodig en is de oventijd een kwartier langer.Een tweede variatie is dat ik het gebruik van melk en room vermijd. Ik gebruik de sterk gefermenteerde Franse crème fraîche met een laag lactose gehalte. Je kunt ook olijfolie gebruiken.

 De meest eenvoudige aardappel ovenschotel wordt bereid met wat crème fraîche of olijfolie, schijfjes aardappel en wat kaas. Voor een wat meer uitgebreide ovenschotel met aardappelen voeg je andere ingrediënten toe als ui en knoflook; Als je daarnaast ook nog spekjes en een Reblochon kaas toevoegt heb je een tartiflette.

 Voorbereiding (algemeen)
Voordat ik de aardappelen blancheer maak ik de andere ingrediënten klaar die ik wil gebruiken: ik pers de knoflook, bak de uitjes glazig met wat zout en bak de spekjes uit. De aardappelen blancheer ik en snijd ik in plakjes vlak voordat ik de ovenschaal vul met de ingrediënten zodat de plakjes aardappel nog wat warmte hebben.
Ik verwarm de oven voor op 180 C. En voeg daarna de ingrediënten toe in de voorverwarmde ovenschaal. De oventijd is ongeveer 20 minuten, afhankelijk van de gebruikte kaassoort. Rauwe aardappelschijfjes vragen een kwartier extra gaartijd.

 Recepten

 Aardappels in de oven (Pomme gratin)

Ingrediënten voor 2 personen: 200 gram vastkokende aardappels, 50 ml olijfolie, zout & peper, evt. 1 knoflookteen, 75 gram gemalen kaas, extra belegen Gouda of Gruyère bijvoorbeeld.

Bereiding
Giet de helft van de olie in de warme ovenschaal en smeer de zijkanten met olie in Leg de gekookte aardappelschijfjes dakpansgewijze in de schaal. Voeg wat peper en eventueel wat zout toe. Bestrijk licht met olijfolie en bestrooi rijkelijk gemalen kaas. Gratineer ongeveer 20 minuten of als de aardappel nog erg bleek is wat langer.

 

Aardappels met ui in de oven

Ingrediënten voor 2 personen: 200 gram vastkokende aardappels,1 grote ui 75 ml crème fraiche,1 ei, zout & peper, evt. 1 knoflookteen, 75 gram gemalen extra belegen kaas, Gouda of Gruyère bijvoorbeeld.

 Bereiding
Meng de gebakken uitjes en de geblancheerde aardappelschijfjes in een bakpan. Kluts de crème fraîche en het ei door elkaar maar bewaar wat crème fraîche. Bedek de bodem en de zijkanten van een lage ovenschotel met crème fraîche mengsel en wat peper. Leg de aardappelschijfjes met de uitjes dakpansgewijze in de schaal, Bestrijk de bovenkant licht met een restje crème fraîche en bestrooi rijkelijk met gemalen kaas. Gratineer ongeveer 20 minuten of als de aardappel nog erg bleek is wat langer.

 Tartiflette, aardappels met ui, spek en Reblochon

Ingrediënten voor 2 personen: 200 gram vastkokende aardappels, 1 kleine Reblochon-kaas, 1 middelgrote ui, 75 gram spekblokjes 75 gram crème fraîche, klontje boter, zout & peper, evt. 1 knoflookteen, evt. scheut droge witte wijn en fijngehakte platte peterselie.

 Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snij de uien in stukjes en fruit 10 minuten samen met de spekjes glazig in wat boter ineen  bakpan. Voeg eventueel de knoflook toe. Boen de aardappelen schoon (of schil ze), en snijd ze in plakken van ½ cm. Bblancheer in water met zout beetgaar (maar meer niet!) in hooguit een minuut of acht. Blus de uien eventueel af met een scheut wijn. Roer de crème fraîche en flink wat gemalen peper erdoor, plus eventueel zout.
Snij ¼ van de kaas in stukjes, de rest in plakken, met korst en al. Doe de stukjes kaas in de pan. Giet de aardappelen af en meng alles in de pan voorzichtig door elkaar in een ruime, lage ovenschaal. Bedek met de plakken kaas. Gratineer 25-30 minuten in de oven en serveer met wat fijngehakte peterselie..