Schaaldieren en schelpen

Schelpen eten is van alle tijden, net als het eten van schaaldieren als garnalen. Schaaldieren als krabben en kreeften en garnalen staan al vele jaren hoog op de ladder van luxe gerechten. Van de schelpdieren zijn Mosselen populair in Nederland en België en verdienen waarschijnlijk de eerste prijs als meest gegeten schelp. De oester is zonder twijfel het meest luxe gerecht onder de schelpen.
Maar met de notie dat je niet alle dagen vlees hoeft te eten zijn schaal- en schelpdieren aan een opmars begonnen. Kokkels (eng.: clams, venusschelpen (it.: vongole) en mantelschelpen (fr. Coquilles st Jacques) worden de laatste jaren steeds vaker opgediend. Maar Schaaldieren en schelpen zijn schaars en relatief duur. Uitzondering vormen mosselen en gekweekte diepgevroren garnalen, maar echt goedkoop zijn die ook niet.
Inktvissen zijn ook schaaldieren, maar dan met een inwendig skelet. Culinair gezien zijn inktvissen vooral in de mediterrane keuken populair. In onze streken is vooral de gefrituurde inkvisring  bekend, mede dank zij het aanbod van diepgevroren kant en klare inktvisringen in de supermarkt.

Kwaliteit en bewaren.
Grote schaaldieren kreeften worden soms ook levend aangeboden. Die zijn het lekkerst. Maar dan moet je er geen bezwaar tegen hebben om het beest levend in een pan met kokend water te gooien en uitkijken dat hij die pan niet uit springt. En dat wil niet iedereen. Alle schaaldieren worden ingevroren aangeboden. Daar is niets mis mee. Maar er zijn wel kwaliteitsverschillen. Dat kan je als consument niet zien, dus ben je afhankelijk van je leverancier. Traditioneel wordt met het vlees van schaaldieren ook  ingeblikt in de schappen aangeboden. Mijn grootvader maakte voor de kerst een heerlijke krabsalade met ingeblikt krabvlees, maar dat raakt uit de mode. En tegenwoordig is een blik met een goede kwaliteit krabvlees is heel prijzig.
Schelpdieren worden ingevroren aangeboden of in vacuüm getrokken zakken of dozen waar ze nog levend zijn. Hoe goed de conservering technieken ook zijn, de verse mosselen die de visser op biologische markt van mijn woonplaats aanbied zijn onovertroffen.
Inktvissen worden op de mark vaak “vers” aangeboden, maar dat beteken niet dat ze niet eerst zijn ingevroren om te vervoeren.

Gerechten
Met gekookte mosselen met frites is niets mis mee. In mijn eigen keuken geef ik de voorkeur aan mosselen met gegrilde aardappelen. Ook kreeg ik laatst verrukkelijke coquilles op een bedje van prei. En de mediterrane keuken kent veel prachtige gerechten met schelp- en schaaldieren, te beginnen met spaghetti met vongole.