Speculaaskoekjes

Laat in november krijg ik onbedwingbare neiging om speculaaskoekjes te bakken. Eenvoudig en lekker. Je kan met een houten mal allerlei figuren maken maar voor mij voldoet de smaak van speculaasjes om even terug te denken aan vroeger.

Ingrediënten voor ongeveer 24 dunne koekjes

  • 100 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel koekkruiden
  • Snufje zout
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 65 gram (geklaarde) boter (op kamertemperatuur)
  • 1,5 theelepel water
  • Amandelsnippers met wat ei
  • Wat extra bloem

 

 

Voorbereiding: het deeg
Breng 65 gram boter op kamertemperatuur. Als je lactosevrij wilt bakken smelt je 100 gram boter en giet de het heldere botervet af om ca 65 gram geklaarde boter te krijgen. Laat de boter afkoelen.
Meng de bloem met het bakpoeder, een snufje zout en de koekkruiden. Voeg vervolgens de bruine basterdsuiker, de boter en het water toe. Kneed alles goed met je handen. Als het deeg nog iets te droog is voeg je een beetje extra water toe. Het laatste stukje kneed je met de hand tot een bal.
Wikkel het deeg in folie en laat het minstens 2 uur in de koelkast rusten. Het is nog makkelijker om het al een dag van tevoren te maken.

Bereiding: het bakken
Verwarm de oven voor op 200 oC. Bestuif het aanrecht of je werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een dunne plak. Als je deegroller aan het deeg blijft plakken, strooi je een beetje bloem op je deeg en op deegroller doen. Maak koekjes met een koekjesvorm of snijd het deeg in een patroon. Als je een simpele ronde vorm mooi genoeg vindt, kneed je het deeg tot een rol en snijdt die in plakjes. Leg de koekjes op een stuk bakpapier op een bakplaat.
Kluts een ei en bestrijk de koekjes ermee. Strooi daarna en de amandelsnippers over de koekjes.
Draai de thermostaat terug tot 180 C. Zet de speculaasjes voor circa 15 minuten in de oven. En laat ze 5 minuten nagaren op 100 C om te voorkomen dat ze op het laatste moment toch wat verbranden.

laat de speculaas even bijkomen en afkoelen op de bakplaat en leg daarna  de speculaasjes op een werkblad om verder af te koelen en uit te harden.