Asperges (witte) naar Wilhelmina

 

Asperges naar Wilhelmina
De oudste versie van een recept voor asperges met een botersaus vond ik in een kookboekje uit 1899 ‘Leaves from our Tuscan Kitchen” onder de naam ‘Asparagi alla Wilhelmina’. Wie er met Wilhelmina wordt bedoeld staat er niet bij. Hier volgt een vertaling van het recept.

Kook vijf of zes pond 9 (ca. 2 kg) asperges in 20 minuten gaar. Maak intussen de saus. Smelt 4 ounce (112 gram) boter in een koekenpan en voeg een afgestreken soeplepel bloem toe. Voeg na 5 minuten ½ pint (280 ml kippenfond toe, 2 blaadjes laurier, fijngehakte peterselie en het sap van een halve ui,. Laat 5 minuten sudderen. Haal de pan van het vuur en voeg 3 eierdooiers toe en het sap van een halve citroen. Giet de saus over de asperges.