Coquelet (haantje)

Ik vroeg de slager in het Franse dorpje waar ik verbleef of hij ook een halve kip verkocht; we waren tenslotte maar met z’n tweeën. Nee, dat deed hij helaas niet , want er zou geen vraag zijn voor de andere helft. Maar hij kon mij morgen wel aan een mooi haantje helpen, dat was precies iets voor twee personen. Hij had helemaal gelijk. Het haantje was genoeg voor twee personen en het was buitengewoon smakelijk.

Ingrediënten voor twee personen:
1 coquelet (haantje), 2 eetlepels olie, peper, zout, optioneel: bouquet garni om het haantje te vullen.

Voorbereiding
Doe peper en zout op de huid van het haantje. Bestrijk daarna de huid met olie. Veel koks vullen en kip graag met een bouquet garni, maar gevogelte smaakt ook al goed zonder veel toevoegingen.

Bereiding
Warm de oven voor op 200 C. En plaats het haantje op een braadslede in de oven. Draai na 5 munten de temperatuur naar 170 C en gaar het haantje in ongeveer 45 minuten Bij het garen van een kip ( of een haantje) komt er wat vet vrij. Daarom is het braden van een haan op een barbecue lastig: de sintels vatten vlam en de huid van de haan verbrand. Ik heb dat tot mijn schande zelf ervaren. Het kwam goed, maar alleen door zeer alert bij elke open vlam het haantje uit de vlam te houden. In een oven loopt het vet in de braadslee en kan later worden gebruikt bij een saus of bij het maken een font van het karkasje.

Serveren kan met groentes naar keuze. Frites of gebakken aardappeltjes zijn een klassieker, maar er kan zo veel meer. Wat dacht je van groene asperges of peultjes?