Coquilles St. Jacques

Goede vrienden trakteerden ons op schotel van coquilles op gestoofde prei. Een heel mooi gerecht waar de smaak van de gestoofde prei prachtig samenging met de gebakken coquilles.

Ingrediënten voor twee personen8 tot 12  coquilles St Jacques. 2 kleine preitjes, een kleine ui, 50 ml groentebouillon, 10 ml witte wijn, 50 ml crème fraîche, I el olie, en optioneel 6 krieltjes.

Voorbereiding
Snijdt de ui in kleine stukjes. Haal de buitenste bladen van de prei en snijd het groene bovenste deel weg. Daar kan je later soep van maken. Snijd de prei   ringen of in reepjes en stoof de prei gaar in ongeveer 10 minuten. Laat de prei uitlekken. Het stoofvocht kun je ook voor een court bouillon bewaren  of gebruiken voor  een groentesoep, samen met de overgebleven prei resten.

Bereiden
Strooi wat zout op de gesnipperde ui en bak de uien in wat boter of olie tot ze glazig zijn. Voeg daarna de gestoofde prei toe aan de uien en verwarm op een laag vuur. Voeg de crème fraiche toe en roer het groentemengsel er goed dooreen. Houd de groente even warm Bak de coquilles in een koekenpan met wat boter of olie in ten hoogste twee minuten gaar.

Serveren
Serveer de prei met daarop de gegaarde coquilles op en voorverwarmd bord. Voeg eventueel drie gekookte krieltjes toe.
Het gerecht is ook op te dienen als voorgerecht. Pas dan de hoeveelheden aan, zeker als er een copieus hoofdgerecht volgt.