Paprika

Culinair gezien verdient de paprika een aparte vermelding als groente. Het is het enige lid van de Chili pepers dat geen capsaïcine aanmaakt. Paprika’s zijn dus ook niet scherp.
De oorspronkelijke capsicum plant komt uit Zuid Amerika en werd in Spanje geïntroduceerd door Columbus bij zijn terugkeer Zuid-Amerika (1493 ). Hij gaf ze aan de kloosterlingen van het klooster van Yuste die ze weer op hun beurt verder gaven aan het klooster van La ñora in Murcia. In het Spaans is paprika sinds de 16e eeuw bekend als Pimentón, toen het een typisch ingrediënt van de westelijke regio van Extremadura werd. De handel in paprika bereikte Centraal-Europa via de Balkan tegelijk met het begin van de Ottomaanse veroveringen. In Hongarije was de paprika was geen populair gewas tot laat in de 19e eeuw. De paprikavrucht uit Centraal Europa  was ook nog steeds scherp van smaak. Eerst in de jaren 1920 ontdekte een teler uit Szeged in Hongarije een variëteit die zoete vruchten geproduceerde, zonder capsaïcine. Door verdere plantenverdeling zijn een aantal variëteiten ontwikkeld. De paprika vrucht is een wat grotere vrucht dan de overige capsicum vruchten, de Chili pepers. De rode, gele en oranje paprika rassen zijn zoeter dan de groene paprika. Vooral de rode paprika is rijk aan anti-oxidante vitamines A en C. Rode paprika’s zijn een van de beste bronnen voor caroteen en vitamine B6. Groene paprika’s zijn rijk aan vitamine C en foliumzuur.

Bewaren
Het groeiseizoen in de open lucht loopt van maart tot oktober, maar buiten deze maanden zijn ook kas-paprika’s te koop. Kies stevige, paprika’s, egaal van kleur zonder zachte plekken of gerimpeld. Bewaar de paprika’s na aankoop op een koele, droge plaats. zoals een buitenkast of een koelkast. Als de vrucht rimpelig wordt, is hij te lang bewaard, (maar soms is nog wel te gebruiken). Breng de paprika op kamertemperatuur voor gebruik. Als je de tijd hebt, leg de paprika gedurende een dag of twee te drogen bij kamertemperatuur. Hier wordt ede kleur wordt wat donkerder en de smaak wat meer geconcentreerd.

Gebruik:
Paprika’s zijn dankbare ingrediënten in roerbakgerechten en worden ook veel gebruikt als ingrediënt in soepen en sauzen en om te vullen met een gehakt-groentemengsel. Paprika’s worden ook als een ingredient van salades gebruikt, zowel rauw als geroosterd of ingelegd.

Voorbereiden
Wassen voor gebruik. Voor een aantal gerechten wordt bij voorkeur de huid van de paprika verwijderd. Doe dat als volgt. Snijd ze in vieren en plaats ze onder de grill, de huid naar boven, totdat de huiden (licht) zwart geblakerd zijn. Verpak de paprika’s in een plastic zak en sluit deze. Laat de paprika’s voor een paar minuten rusten. Haal dan de paprika’s uit de zak, Je kan da de  huid gemakkelijk lostrekken.

Als de je paprikas wil vullen, snijd dan de bovenkant (het deksel) er af en laat het steeltje intact. Schraap de zaadjes met een lepel of een lang smal mes er uit. Schep de vulling in de holte en druk stevig naar beneden met behulp van een theelepeltje. Leg op een ingevette bakplaat, en besprenkel met olijfolie. Verwarm de oven voor op 180C. Rooster de paprika’s 30 minuten of tot de vulling gaar is.

Als ze gebruikt worden als ingrediënt in een gerecht kunnen op alle mogelijke wijze worden gesneden om verder te verwerken: in tweeën, in de lengte, in vieren in ringen of in kleine stukjes.

Gewone paprika
De meest gangbare paprika’s in Noord -West Europa zijn de gewone kas-paprika’s (eng.: ‘bell paprika), vrij rond tot meer dan een decimeter in lengte en met een dikke huid (Eng.: de “bell” variëteit.).. De groene variant is een minder ver gerijpte rode paprika. Intussen zijn er ook gele varianten Door een combinatie van eigenschappen en de kweekmethode bevatten ze veel water. Dus braad of grill ze om een deel van het vocht kwijt te raken en hun zoete smaak te concentreren. Probeer niet om nog meer vloeibare ingrediënten toe te voegen door ze bijvoorbeeld te koken. Gaar de paprika altijd afzonderlijk en voeg toe aan een gerecht als ze al gegaard zijn.

Puntpaprika of Romana paprika
Een andere populaire variëteit is de puntpaprika of de Romano / Ramiro paprika. Deze Een lange, smalle heldere rode verse peper tot 15 cm of langer en heeft een wat, dunner, zachter vruchtvlees en een tere huid. De smaak van het vruchtvlees is wat zoeter neigt wat meer het aroma van chilipepers, maar zonder de pikante scherpte. Hun smaak ligt het dichtst bij die van de bochtige rode paprika’s die worden verkocht op de markten in Zuid-Europa en in Midden-Oosten. Romano paprika’s zijn ideaal om te vullen en braden (dit verzacht het vlees en concentreert de smaak). Voor de vulling wordt veel verschillende ingrediënten gebruikt, waaronder roomkaas, boter bonen en chili; gekookte rijst met paddenstoelen, ham en rode ui of gekookte kip of kalkoen gemengd met mais, verkruimelde Cheshire kaas en pesto. Serveer de gekookte paprika met een saus zoals tomaat of kaas of een pittige salsa, en salade.

Peppadew paprika
Kleine zoete en mild pikante rode paprika. Hoewel de paprika soms wordt omschreven als een kruising tussen een peper en een tomaat, is deze beschrijving botanisch niet accuraat, en verwijst alleen naar de gelijkenis in kleur en grootte tussen peppadew en kerstomaatjes.. Peppadew is het handelsmerk merknaam van zoete paprika’s (een cultivar van Capsicum baccatum), die alleen worden geteeld in de provincie Limpopo van Zuid-Afrika.
Deze paprikaatjes werden voor het eerst opgemerkt als groente in het begin van 1993 en met de markt gebracht als Peppadew,. Deze commercieel beschermde naam is een samentrekking van het Engelse ‘pepper’ en ‘dew’ (dauw). Peppadew pepers worden vooral verkocht als ingemaakt product, al dan niet (semi) vers gebruikt. Peppadew paprikaatjes kunnen worden toegevoegd aan een verscheidenheid van hartige gerechten, waaronder salades, en omeletten. De conserverende sap kan ook worden gebruikt in marinades of salade dressings. Ingemaakte Peppadews gevuld met geitenkaas is een populaire borrelhap. 

Ñora pepers
De ñora peper is een kleine ronde rode peper die zoet van smaak is en geteeld wordt in Spanje. Het is een variëteit van de bij ons bekende paprikaplant.
Nora pepers worden vooral gebruikt om er “Pimenton” van te maken, milde paprikapoeder met een rooksmaak. Pimenton word in veel Spaanse gerechten gebruikt.