Pizza (basis recept)

Pizza, typisch zo’n gerecht dat je manager op kantoor laat bezorgen als het team moet overwerken. Als je de herinnering aan de half warme hompen deeg met tomatensaus wilt wegdrukken kan je beter zelf een pizza bakken, met de ingrediënten die je wel lekker vindt.

Ingrediënten voor een pizza ter grootte van een ovenplaat: 400 gram bloem, 240 ml water, 1 el suiker, 4 gr bakkersgist, 40 ml olijfolie, een vel bakpapier.
Traditioneel is een Pizza rond, maar rechthoekig kan ook, en je maakt efficiënt gebruik van maten van je oven.

Voorbereiden
Giet lauw water in een klein kommetje en voeg de gist en de suiker toe. Dek de kom af met wat folie. Laat 5 minuten staan, of totdat het wat begint te schuimen. Roer hierna goed door. Zeef de bloem en het zout in en grote kom. Maak een kuiltje in het midden en giet daar een scheutje van het gistmengsel in. Roer het om en voeg geleidelijk alle vocht afgewisseld met olie toe onder goed roeren. Vorm met je handen een bol deeg. Voeg wat water toe indien nodig.
Strooi bloem over een werkvlak uit en leg de deegbal erop. Kneed het deeg. Dat gaat het beste door telkens met de handpalm plat te duwen, dubbel te vouwen en opnieuw plat te duwen, zodat het na ca. 10 min. soepel, glanzend en elastisch is. Kneed het deeg in 10-20 minuten tot het niet meer plakt en echt glad en elastisch is. Als het deeg blijft plakken kan je je handen of de ondergrond bestuiven met een heel klein beetje extra bloem. Vet een kom licht in met olijfolie. Plaats het deeg dan in de kom en draai het rond totdat er overal een beetje olie aan de buitenkant zit. Dek de kom af met wat plastic folie of een vochtige doek en zet het geheel op een warme, tochtvrije plek voor minstens 60 minuten. Of in ieder geval tot het deeg in grootte verdubbeld is.
Verwarm de oven voor op 250°C of, als dat mogelijk is tot 275 0C met een zware bakplaat of pizzasteen erin.
Terwijl het deeg rijst kan je de ingrediënten klaar zetten waarmee je de pizzabodem wil bedekken. Daarvoor zijn variaties te over. Let er wel op dat de ingrediënten niet te veel vocht bevatten.

Bakken
Bestuif een werkvlak met meel. Haal het deeg uit de kom en leg het op het werkvlak. Rol het met een roller tot plak rechthoek. . Een normale dikte van het deeg is maximaal 2 tot 3 mm. leg de plak op een vel bakpapier en rol verder uit tot een plak van iets meer dan 35×45 cm bakpapier, dan kun je het geheel makkelijk verplaatsen naar de bakplaat. Plaats het deeg op een voorverwarmde bakplaat en duw de overstekende randjes terug zodat je wat opstaande randen krijgt. Prik met een vork overal wat gaatjes in het oppervlak van de bodem, zodat deze lekker luchtig en knapperig wordt.
Bak de pizza in het midden van de oven op 250° in ongeveer 10 minuten licht gaar, of totdat het deeg heel licht lichtbruin wordt. Als je oven tot 275 0C verwarmt kan je de vulling toevoegen vlak voor je de pizza in de oven plaatst. Je pizza wordt in een keer gebakken.
Veel elektrische ovens gaan niet verder dan 250 0C. Dan geef ik er de voorkeur aan om de pizza voor te bakken: ca. 10 minuten of meer op 250 tot het deeg licht bruin is. Ik haal dan het deeg uit de oven en voeg de saus en de ingrediënten toe, en bak de pizza in ongeveer 7 minuten af.

Variaties
Het meest gangbare ingrediënt is een tomaten saus die direct op de bodem wordt uitgesmeerd. Juist die saus moet niet te ‘dun’ zijn, want dan loop je het gevaar dat je pizzabodem onvoldoende gaart. Ook uien ringen, stukjes paprika en olijven zijn geliefd als ingrediënt. Je kan de topping afmaken met salami, anchovisjes, en verschillende soorten kaas.