Over de barbecue

Barbecue met bolle deksel
Barbecue met bolle deksel

Als je in een paar weken woont in Zuid Frankrijk woont, in een huis met een barbecue, wil je die natuurlijk ook wel eens gebruiken. Het was geen professionele barbecue maar wel een die kon worden afgesloten met een deksel. Ik heb geen diepgaande passie voor het buiten koken op hout of in sintels of whatever. Maar het leverde toch weer een paar mooie gerecht op met net even een eigen smaaktoets.

Mijn barbecue ervaring begon in West Afrika. Toen hadden wij alleen een simpel houtskool komfoor zonder deksel. Van onze kok mocht het vlees nooit op de BBQ worden gelegd voordat de houtskool een gloeiende asmassa was geworden. En als het vet van het vlees leidde tot een paar vlammen, dan moest het vlees maar even uit de vlammen worden gehouden om verbranden te voorkomen.
Direct boven de sintels grillen is een geschikte techniek voor vlees en groenten die snel gaar worden bij een hoge warmte toevoer. Denk aan een courgettes, paprika’s vleesspiesjes en stevige vissen.

De wat meer geavanceerde en grotere barbecue heeft een bolle deksel, waaronder een bel met hete lucht ontstaat. Je kan dan de gloeiende houtskool naar een zijde van de barbecue schuiven en het vlees of de groente op een rooster aan de andere kant leggen, net naast de sintels. Dan voorkom je aanbranden. Onder het deksel ontstaat een soort oven waarin je het gerecht langzaam kan garen. De indirecte methode heet dat tegenwoordig.
Voor de barbecue zijn nogal wat alternatieven. Voor het dagelijkse koken gebruik ik een gietijzeren grillplaat die op het fornuis wordt verwarmd, de grillfunctie van mijn oven of een elektrische steengrill. Maar de geur van de houtskool en de buitenpret ontbreken dan, en barbecueën is zo nu en dan gewoon leuk.

Recepten
Overigens kan je op een barbecue niet alleen vlees bereiden maar je kunt ook vis en groenten uitstekend roosteren op een barbecue. Recepten voor de vlees zijn:
Saté
Brochettes, rundvlees spiesjes met groenten
lamskoteletten