Ananas met kaneel en kardemom

De smaak van een stuk fruit is uniek. Maar je kan wel smaken toevoegen: Dat leidt vaak tot verrassende geur- en smaak combinaties. De bereidingswijze is altijd dezelfde: Vacumeer het fruit samen met de specerijen of andere smaakmakers en gaar het fruit sous vide op een temperatuur van rond de 80 graden. He is een prima manier om smaak toe te voegen aan het fruit. De correcte benaming van dit proces is impregneren. Dat deze bereidingswijze infuseren wordt genoemd is taalkundig onjuist, maar dat laten we voor rekening van het restaurantwezen.

Ingrediëntenvoor een nagerecht van 4 personen:
een verse ananas, waarvan je ongeveer de helft voor dit recept gebruikt, een klontje boter, een theelepel gemalen kaneel, koffielepel vanille extract, vijf kardemom peulen, twee steranijsjes en een eetlepel bruine rum (optioneel).

Voorbereiding:
Verwijder ruwe schil van de ananas af met een groot scherp mes. De pitjes die overblijven op de vrucht volgen een spiraalpatroon en zijn eenvoudig met een scherp meisje weg te snijden door de spiraal te volgen. Het resultaat is een hoogst decoratieve ananas. Snijd drie plakken af en deel deze in tweeën. Verwijder de harde kern. Leg de plakken in een plastic lucht dicht afsluitbare zak met een dubbele en sluiting. Voeg de specerijen en het klontje boter toe en eventueel ook een beetje rum. Duw de lucht uit de zak voordat je de sluiting helemaal dicht drukt Als je een over een vacumeerapparaat beschikt kan je de ananas natuurlijk ook vacumeren. Verhit een pan met water tot 85 ½ graad. Het gebruik van Sous vide stick is daarbij wel handig. Alleen met een thermometer lukt het ook. Gebruik dan veel water in een grote pan, dan kan je de temperatuur beter regelen door soms wat koud water toe te voegen. De ananas zo nodig voor enige uren worden weggezet op een koele plaats in afwachting van de bereiding

Bereiding:
Voeg de gevacumeerde ananas toe als het water op temperatuur is. Laat het fruit vijf kwartier garen. Als je de ananas niet direct serveert kan je deze afkoelen in ijswater voor later gebruik.

Serveren:
Het resultaat is een uiterst geurig gerecht. Serveer de ananas als een warm dessert, en giet het vocht met de specerijen daar overheen.
Je kunt de ananas ook in stukjes snijden en gebruiken als garnering bij een chocolademousse waar je slagroom aan kunt toevoegen die op smaak is gebracht met het vocht van de geïmpregneerde ananas.