Zalmtartaar van gerookte zalm

Een van mijn favoriete voorgerechten is een tartaar van gerookte zalm. Een alternatief is gravad lax, ofwel gefermenteerde zalm maar die is niet altijd overal te koop. Afhankelijk van de beschikbaarheid kunnen bosuitjes of een halve ui worden gebruikt, bij voorkeur een witte of gele ui, die wat milder van smaak is. De bieslook geeft wat kleurvariatie aan de tartaar.

Ingrediënten voor een voorgerecht voor 4 personen:
200 gram gerookte zalm, 1 tl mosterd, 1/2 bosje bieslook, 1/2 stuks ui (middelgroot) als alternatief voor bosui 4 stuks bosui1, 2 tl kappertjes, 1/2 stuks limoen of citroen, 1 el olie (milde olijfolie, zonnebloem, raapsteel) 1 snuf peper, of een druppeltje tabasco.
Om te serveren: een paar slablaadjes, wat olie en azijn of een mosterd vinaigrette.

Bereiden
Hak achtereenvolgens de volgende ingrediënten fijn: bieslook, ui of bosui, de mosterd en de zalm. Meng de zalm, de ui en bieslook en voeg te olie de citroen, de mosterd toe. voeg de (gekneusde) kappertje toe, en een enkele druppel tabasco.Controleer op smaak..
Een alternatief is om de ingrediënten in een keukenmachine heel kort te malen, en dan de olie en citroen toe te voegen samen met de kappertjes en opnieuw kort pulserend te malen tot de ingrediënten kleine stukjes zijn. Als je bang bent dat de smaak van de ui te dominant wordt kan je een deel van de ui vooraf fijn malen en daarna naar smaak toevoegen.

Serveren.
Maak dit recept enige uren van te voren zodat de smaken kunnen mengen. Serveer de tartaar op een bordje met wat blaadjes sla en wat druppels vinaigrette op de sla.

Variaties
Het is een betrekkelijk klein voorgerecht dat past in een diner met meerdere gangen. Als ik de zalmtartaar serveer als lunchgerecht verdubbel ik de hoeveelheid en serveer ik de tartaar op een bordje met gemengde sla met een paar druppels lichte mosterd vinaigrette als ondergrond en wat vers brood met boter of olijfolie.zalmtartaar van gerookte zalm (2)